Ingyenjáték: altesti kalandok és világvége

Vágólapra másolva!
Vírusokra való lövöldözéssel teli vicces felvilágosító játék, filmszerűen szép világháborús stratégia remek történettel, és a világvége után a moszkvai metróban ragadt emberek küzdelmei hétvégi játékajánlónkban.
Vágólapra másolva!

Nagyon nehéz úgy kiegyensúlyozni egy oktató célú játékot, hogy még érdekes legyen, ugyanakkor tudást is adjon át. A helyzetet csak nehezíti, ha nem gazdasági ismereteket akarnak átadni egy városépítős játékban, nem történelmet akarnak oktatni egy stratégián keresztül, hanem a szexuális felvilágosítás egy részét bíznák a videojátékokra. A kalandjátékaival már bizonyított brit Zombie Cow Studios ingyenesen letölthető lövöldözős játéka a 14 évnél idősebb korosztálynak szánt Privates pont ezzel a feladattal próbálkozik meg.

A gamernek egy négyfős, óvszersapkás katonákból álló kommandót kell végig vezetnie különböző altesti tájakon, és gombaölővel, antibiotikummal és egyéb gyógyszerekkel töltött puskáikkal meg kell semmisíteni a különböző fertőzéseket. Az egyes betegségek elleni legjobb fegyvert a csapat számítógépe segít megtalálni, minden hasznos információt elmondva a kórokozókról.


Vicces, de nem kínos a tiniknek szánt ingyenes felvilágosító játék

A Privates-ot nagyon nehéz komolyan venni. Hiába tudja pontosan a gamer, hogy most épp a méhnyaknál jár, ha egyszer ezt az információt egy hatalmas neon felirattal juttatták el hozzá. A helyzeten az sem egyszerűsít, hogy a kommandó vezetője sarkos skót akcentussal közli parancsait.

A Privates remekül sikerült: pont elég komolytalan, elég videojátékszerű, hogy a tiniknek kedve legyen játszani vele, ugyanakkor fontos és hasznos információkat ad át. A lövöldözős részek, és a remekbeszabott beszélős részek miatt még a felnőtteknek is érdemes kipróbálni az ingyenes játékot.

METRO 2033

Egy ideje megszokhattuk, hogy az orosz fejlesztők nagyon hangulatos, remek atmoszférával rendelkező videojátékokat adnak ki, amiket aztán vagy elindulnak az erősebb gamer gépeken, vagy várni kell egy-két évet, míg játszhatóvá válnak. Az idén márciusban megjelent Metro 2033 szerencsére csak az első kritériumnak tesz eleget: remek, világ vége utáni klausztrofóbiás tereken vezeti keresztül a játékost.


Szereti ijesztgetni a játékost a Metro 2033

2033-mat írunk, az emberiség mintegy húsz év óta él a föld alatt. A moszkvaiak a város terjedelmes, több vonalból álló metrórendszerébe szorultak vissza. A felszínen mérgező a levegő, és mutánsok kószálnak prédára lesve. A gazdaság szerencsére működik, bár pénz helyett a békeidőkből származó, garantáltan jó minőségű töltényekkel lehet fizetni.

A Metro 2033 késve érkezett demója három epizódot villant fel a játékból. Végigviszi a gamert a történet kezdetén, megmutat egy komolyabb fegyverekkel vívott tűzharcot, és végül végigvezeti a klausztrofóbiás metróalagutak egy részén. A körülbelül fél óra alatt végigjátszható próbaverzió elég is arra, hogy rábeszélje a vásárlásra a lövöldözős játékok rajongóit.

R.U.S.E.

Második világháborús stratégiai játékkal Dunát lehet rekeszteni, mégis születnek újabb és újabb alkotások. A R.U.S.E. című, a jelen állapot szerint szeptember elején megjelenő játék például azzal próbál kitűnni a tömegből, hogy a nyers erő mellett dezinformációt és szemét blöfföket is bevethet a játékos.

A R.U.S.E. felhasználói felülete rendkívül látványos. A térképről kizoomolva zsetonoknak és szimbólumoknak tűnnek az egységeink, míg ráközelítve akár azt is láthatjuk, hogy az ellenséges tűz elől egy kis szökőkút mögé húzódtak be tengerészgyalogosaink. A két nézet közti átmenet akadásmentes, ha másért nem, akkor ezért az effektért érdemes megnézni a demót.

A játék nem keres olyan csatahelyszíneket, amiket még nem dolgoztak fel ezerszer. Például Monte Cassinó ostromát, az ardenneki offenzívát, a Kasserine-hágónál zajló ütközetet, és a Market Garden hadműveletet és természetesen a partraszállást lehet majd végigjátszani a teljes verzióban. A demó ezek közül az olasz hadszíntérre engedi betekinteni a gamert. A R.U.S.E. rendelkezik némi történeti szállal is, a hadvezérek folyamatosan beszélnek, így a játék azokat is lekötheti, akik a szokványos valós idejű stratégiákat unni szokták.