iBike: intelligens biciklit szabadalmaztatott az Apple

Vágólapra másolva!
Intelligens, hangvezérelt számítógéppel felszerelt biciklik gyártásába foghat az Apple, legalábbis erre utalnak a cég által beadott legújabb szabadalmi kérelmek.
Vágólapra másolva!

Az időnként pontatlan GPS helyett a bicikli mozgó alkatrészein mérné le a kerékpár sebességét, a megtett utat, és a bicikliző által elvégzett munkát az Apple. A cég által beadott "Hordozható elektromos berendezés biciklivel való integrálásához szükséges rendszerek és módszerek" című szabadalmi kérvényben olyan rendszert írnak le, ami még azt is lehetővé tenné, hogy a biciklisek egymással kommunikáljanak.

A mért jellemzők között megtalálható a sebesség, megtett távolság, idő, leküzdött szintemelkedés, váltóállás, szívritmus, tempó, szélesbesség, és a lebiciklizet túraútvonal is. A szabadalmat felfedező Patently Apple szerint rendkívül részletes statisztikát épít a rendszer, amit a kerékpárversenyzők tudnak majd igazán értékelni.

Forrás: [origo]
Több ponton mér az iBike rendszere

Az Apple biciklis rendszere folyamatos kapcsolatban lenne a cég szervereivel, így az adatokat valós időben meg lehet osztani a többi biciklistával, illetve rájuk lehet nézni számítógéppel. A szoftver vezérléséhez nem lesz szükség az érintőképernyő tapogatására, hangvezérléssel fog működni. Egy-egy paranccsak fel lehet szólítani a gépet, hogy készítsen fotókat a pályáról, vegyen fel hangot vagy videót, illetve hogy rögzítsen földrajzi koordinátákat is a felvételekhez.

A beadott irat elsősorban az iPod és iPhone készülékeket jelöli meg az intelligens bicikli agyaként, de nem zárkózik el a jövőben kiadandó LCD, OLED vagy egyéb kijelző technológiát használó, kerékpárra szerelhető számítógépektől sem.