Az internet ölheti meg az Oxford szótárt

Vágólapra másolva!
A kiadó se tudja, hogy nyomdába kerül-e az Oxford szótár lassan készülő, következő kiadása. A több mint száz éve létező kézikönyvért nem kell aggódni, online verziója egészen biztosan továbbél.
Vágólapra másolva!

A 126 éves kézikönyv kiadója, az Oxford University Press nem biztos abban, hogy a szótár lassan készülő következő verziója valaha megjelenik nyomtatásban. A papír kiadás eltűnésének az lehet az oka, hogy a felhasználók átszoktak az internetre, már nem a könyvespolchoz sétálnak oda, ha szükségük van egy definícióra.

Az Oxford szótár online változatát havi kétmillió alkalommal keresik fel előfizetői, akiknek évi 295 dollárjába kerül a szolgáltatás használata. Az aktuális, 1989-ben lezárt húsz kötetes szótárból összesen 30 ezer példány kelt el. A több mint húsz éves kézikönyvhöz három kiegészítő kötet jelent meg az évek során, az utolsót 1997-ben adták ki.

Forrás: [origo]
Háromhavonta kerülnek új szavak az online szótárba

Az internetes referenciaoldalakat ráadásul frissíteni is gyorsabb, mint a nyomtatott kiadványokat. A Google és a Wikipédia népszerűbb kutatói eszköz, mint az Encyclopedia Britannica, és tucatnyi online szótárból lehet megtudni egy-egy szó jelentásését.

"Egyre nagyobb a kereslet az online szolgáltatásunkra" - nyilatkozta Nigel Portwood, az Oxford University Press igazgatója a Sunday Times-nak. "A nyomtatott szótárpiac viszont eltűnőben van, évi tíz százalékokkal csökken a forgalma" - mondta Portwood. Az igazgató úgy fogalmazott, hogy a készülő - a Wikipédia szerint 2010 júniusában a rokokóeszk szóig megírt - legfrissebb Oxford szótár csak akkor fog megjelenni papíron, ha számottevő kereslet van rá.