Ingyenszoftver: az eddigi legjobb Windows-kütyü

Vágólapra másolva!
Végre megtaláltuk az eddigi leghasznosabb Windowsos minialkalmazást, ezen kívül egy programok, driverek karbantartására használható segédet, fájlokat végleg törölni képes szoftvert és egy kicsi, gyors PDF-olvasót ajánlunk letöltésre ezen a héten.
Vágólapra másolva!

System Controls Windows Vista/7 Gadget

Forrás: [origo]

Az ingyenes minialkalmazás letöltése Windows Vista/7 rendszerekhez (128 kilobájt)

Bár a Windows Asztalon elhelyezhető miniprogramok már a több évvel ezelőtt megjelent Vistában is elérhetők voltak, a Microsoft nem nagyon promótálja ezeket, az gadgetek közt pedig nagyon kevés az igazán jó. A Windows 7-re és Vistára elérhető segédek között most egy gyöngyszemre akadtunk a fenti képen balra látható System Controls személyében. Ez egy univerzális, elég alaposan testreszabható kütyü, amelyben különböző, gyakran használt funkciók elérését biztosító gombokat helyezhetünk el, emellett azt is meg lehet szabni, hogy hány sor, és milyen funkciók kapjanak helyet benne, továbbá mutatja a pontos időt is. A miniprogramból elérhetjük többek közt a kikapcsolást, újraindítás, hibernálást és a feladatkezelőt vagy a C: meghajtó ikonját, emellett képes időzített kikapcsolásra is.

SlimPDF

Forrás: [origo]
Az ingyenes PDF-olvasó szoftver letöltése (1,4 megabájt)

A PDF-dokumentumok olvasására a legtöbben az Adobe Readert használják, pedig sok szakértő is azt ajánlja, hogy alternatív olvasószoftvert használjunk helyette, azokat ugyanis kevésbé támadják az online bűnözők biztonsági réseiken keresztül. Az alternatív PDF-kliensek másik előnye, hogy többségük fürgébben is működnek a standard Readernél. Az egyik legújabb alternatív kliens a SlimPDF nevet viseli: igazából kis méretén és gyorsaságán kívül ez a program sem nyújt más extrát, de ez egy ilyen jellegű szoftvernél elegendő is.

Comodo Programs Manager

Forrás: [origo]
Az ingyenes segédprogram letöltése (8,3 megabájt)


Az ingyenes biztonsági szoftveréről ismert Comodo ezúttal egy rendszerkarbantartó segédprogrammal rukkolt elő. A Programs Manager részben a Windows Programok telepítése/törlése funkcióját váltja ki. A szoftverrel hatékonyabban lehet átnézni, milyen programok találhatók a PC-n, de azt is megmondja, hogy ezek, illetve az illesztőprogramok mennyi helyet foglalnak el. Hibaelhárításnál jöhet jól az alkalmazás Drivers and Services nevű menüje, ahol az illesztőprogramokról és rendszerszolgáltatásokról lehet bővebb információkhoz jutni, illetve uninstallálni is engedi ezeket. Azoknak, akik inkább azt szeretnék elérni, hogy egy-egy szoftver eltávolításakor ne maradjon semmilyen digitális szemét a gépen, továbbra is a Revo Uninstaller használatát javasoljuk.

Eraser

Forrás: [origo]
A fájlok véglegesen való biztonságos törlését biztosító segédprogram letöltése (8,7 megabájt)

Még mindig aránylag kevesen vannak tisztában azzal, hogy ha egy mappát csak egyszerűen törlünk, vagy netán csak leformázunk egy pendrive-ot, az azon korábban tárolt adatok egyszerűen visszaállíthatók ingyenes segédprogramokkal. Az adatok ugyanis véglegesen csak akkor törlődnek, ha újabb adat írodott feléjük, általában azonban senki sem tömi tele száz százalékosan tele memóriakártyáját vagy winchesterét adatokkal, ezért hónapokkal korábbi információk, vagy legalábbis azok egy része is hozzáférhető maradhat. Az Eraser nevű programmal az ilyen visszaállítást lehet megakadályozni: a program a törölt fájlok helyét véletlenszerű adatokkal írja felül, majd azokat törli, így az eredeti fájloknak nyoma sem marad. Ez persze azt is jelenti, hogy a véletlenül letörölt állományok visszaállítására sincs mód többé, ezért óvatosan kell használni.

Telepítését követően a szoftver ablakában jobb gombbal kell kattintani, majd rábökni a New Task-ra: ekkor egy másik ablak nyílik meg, amelyben megadhatjuk, hogy fájl vagy mappát szeretnénk biztonságosan törölni, illetve azt is, hogy ezt a feladatot manuálisan, vagy automatikusan, netán időzítve szeretnénk elvégeztetni a programmal. A törölni kívánt állományokat az Add Data gombra klikkelve lehet kiválasztani, ahol akár a Lomtárat, vagyis a Recycle bin-t is ki lehet választani. Ha az Erasert úgy konfiguráljuk be, hogy minden kikapcsoláskor törölje biztonságosan a Lomtárat, biztosak lehetünk benne, hogy az abba törölt fájlokat más már nem fogja megnézni - ugyanakkor mi magunk sem fogjuk tudni visszaállítani. Leginkább pendrive-ok, memóriakártyák kölcsönadása előtt érdemes letisztogatni tartalmukat ezzel a programmal egy átlagember számára.