A Google nem akarja, hogy kivételezzenek vele

Vágólapra másolva!
A Google cáfolta a New York Times azon értesüléseit, melyek szerint a vállalat az amerikai Verizon telekommunikációs céggel olyan megállapodást akarna kötni, amelynek értelmében szolgáltatásai a társaság hálózatán magasabb prioritást élveznek a riválisoknál.
Vágólapra másolva!

Az amerikai lap csütörtökön adta hírül, hogy a Google olyan megállapodást kíván kötni a Verizonnal, amelynek értelmében fizetne az utóbbi cégnek azért, hogy annak ügyfelei a riválisoknál gyorsabban férhessenek hozzá a keresőcég online szolgáltatásaihoz. Ez egyben azt is jelentené, hogy a Google szolgáltatásai prioritást élveznek mások felett, ami viszont azért problémás, mert sérti az internet működésének semlegességét.

A Google a brit Guardian lapnak cáfolta ezeket a híreket, a cég nyilatkozatai szerint nem folytatott szolgáltatásainak kiemelt elérhetőségéről a Verizonnal, mivel a cég mindig is az internetben nyílt működésében hitt. A Verizon cég ugyancsak cáfolta a New York Times hírét, melyet egyébként számos lap átvett világszerte. Eric Schmidt, a Gogle elnök-vezérigazgatója a héten korábban egyébként úgy nyilatkozott, hogy a Verizonnal már régóta tárgyalásokat folytatnak, ám nem a fent említett megállapodásról, hanem az internetsemlegesség kifejezés egzakt meghatározásán.

Az elmúlt években szakértők körében számos alkalommal felmerült egy olyan üzleti modell bevezetésének lehetősége, melynek értelmében az olyan nagy adatforgalmat bonyolító szolgáltatások, mint például a YouTube üzemeltetőitől a netszolgáltatók külön pénzt szednének. Ez ugyanakkor sok szakértő szerint sértené az internet semlegességét, míg az ötlet pártolói szerint csak ehhez hasonló módon lehet a széles sávú hálózatok kiépítésére sarkallni a telekommunikációs cégeket.