Új vezért keresnek a Nokiánál

Vágólapra másolva!
Sajtóértesülések szerint a finn mobilgyártó élére új elnök-vezérigazgatót keresnek, mert a Nokia nyeresége és piaci részesedése visszaesett, különösen az okostelefonok szegmensében, ahol az iPhone-nal és a Google Android szoftvert futtató készülékekkel verseng.
Vágólapra másolva!

A Wall Street Journal értesülései szerint a Nokia cégnél már megkezdték a keresést egy új elnök-vezérigazgató után. Ezt valószínűleg az indokolja, hogy a vállalat élén négy éve álló Olli-Pekka Kallasvuo vezetése alatt a cég képtelen volt növekedést elérni a jövedelmezőbb okostelefonok piacán. A vállalat egyelőre nem kommentálta az üzleti lap értesüléseit, amelyek szerint a Nokia igazgatótanácsa akár már a hónap végén dönthet a vezetőcseréről.

Kallasvuo még 2006-ban, azaz egy évvel az iPhone megjelenése előtt került a Nokia élére, az előbb említett két rivális alaposan kikezdte a legnagyobb profitot generáló okostelefonok eladásából származó bevételeit. Bár a finn vállalat még mindig több mobiltelefont értékesít világszerte riválisainál, a nagy tudású modellek terén nem volt képes tartani a versenyt az iPhone-nal, illetve az androidos készülékekkel.

A társaság utolsó sikeres készüléke ebben a szegmensben a 2007-ben piacra dobott N95-ös készülék volt. A Nokia számára némi reményt jelent a telefonjain futó operációs rendszerének új változata, amelynek megjelenését a nyár végére ígérik. A vállalat leginkább Európában és a fejlődő országokban jelentkezik komoly piaci részesedéssel, ez utóbbi térségekben azonban csak olyan olcsó mobilokat lehet eladni, amelyeken szűk az árrés.