Szoftverrel szüntetik meg a vonatok késését

Vágólapra másolva!
Egy európai uniós program keretében készült szoftveres megoldással fejlesztik tovább a kontinens vasútjainak menetrendjét a hatékonyabb működés megvalósítása céljából.
Vágólapra másolva!

Az Érkezés (Arrival) nevű projekt célja az, hogy a vasúti közlekedés hatékonyságát növeljék a menetrendek optimális kialakításával. A szoftveres technológia kifejlesztését az EU mintegy 2,6 millió euróval támogatta, és tizenkét európai egyetem közreműködésével valósult meg. Az program eredményeként létrejött szoftver segítségével ugyanis olyan menetrendet lehet készíteni, amely a lehető legoptimálisabb üzemet teszi lehetővé a vasúttársaságok számára, csökkentve az utasok várakozási idejét is.

Az Érkezés szoftver fontos jellemzője, hogy megakadályozza azt a dominó-effektust, amelyet a vasúti forgalom egy-egy helyén történő üzemzavara okoz, mivel valós időben képes reagálni az eseményekre. A rendszer alkalmazásával - ha vannak - problémák esetén alternatív útvonalakra lehet terelni a szerelvényeket, de az eseményekhez igazodóan tudja szabályozni a csatlakozások indulási idejét is, csökkentve az műszaki hibák által okozott kényelmetlenséget az utasok számára.

Csökkenti a várakozási időt

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke szerint az új technológia lehetővé teszi, hogy a vasúti társaságok a meglévő vonalhálózatukon több utast, árut szállítsanak, s ugyanolyan biztonsági feltételek mellett a korábbinál több szerelvényt működtessenek. A tizenkét európai egyetem együttműködésével készült fejlesztésnek köszönhetően javulni fog a járatok pontos indulása és érkezése, ezáltal pedig az utasok elégedettsége is.

Az Érkezés rendszert már bevezették a holland, német és svájci vasúttársaságok. A megoldást alkalmazták a berlini metró közlekedésének optimalizálásához is, ahol segítségével a korábbi négyről két percre lehetett csökkenteni az átlagos várakozási időt.