Másodpercenként másfél DVD-t visz át a lézeres csatlakozó

Vágólapra másolva!
Az Intel kifejlesztette az első szilícium alapú optikai adatátviteli technológiát. Az integrált lézerekkel működő csatlakozó most 50 gigabit/másodperces átviteli sebességre képes, de ennek a többszörösére gyorsítanák a közeljövőben.
Vágólapra másolva!

A szilícium-fotonikus csatolónak egyelőre csak a prototípusát mutatta be az Intel, de a technológia pár éven belül már a számítógépekbe kerülhet a cég szakemberei szerint. A hagyományos szilíciumlapkákra integrált optikai csatoló a számítógépek és kézi eszközök közötti adatátvitelt gyorsíthatja meg: jelenlegi, 50 gigabit/másodperces sebessége azt jelenti, hogy 6,25 gigabájtnyi adatot, vagyis körülbelül másfél DVD-t lehet vele átmásolni egy szemvillanás alatt.

Az Intel szakemberei szerint a technológiával 100-200 gigabites sebesség is könnyedén elérhető, és a fejlesztők szeretnék elérni vele az 1 terabit/másodpercet. Az újítás lényege mégsem a nagy sebességben rejlik, hanem abban, hogy a lapkagyártó a jelenlegi technológiával kompatibilis, olcsó eszközt épített a lézeres adatátvitel szilíciumra való integrálásával.

Forrás: Intel
A prototípus: az USB utódja lehet

A jelenlegi optikai adatátviteli eszközök ugyanis már képesek gigabites sebességre, de különálló lézerekkel működnek, és csak a nagygépes rendszerek üzemeltetői számára megfizethetőek. Az Intel saját, Light Peak nevű szolid lézeres megoldása például 10 gigabit/másodperces sebességgel használható.

Az Intel most bemutatott csatolóját ezzel szemben a hétköznapi otthoni PC-k és mobileszközök világába tervezték, a gyártó egy lézeres port árát szeretné egy dollárra leszorítani, mire a termék piacra kerül. A megoldás ráadásul rendkívül üzembiztos, a bemutatóján 27 órán keresztül vitt át adatokat folyamatosan, hiba nélkül.

Forrás: Intel
Így néz ki az adó a szilíciumlapkára integrált diódákkal

A technológia lelke négy, egyenként 12,5 gigabit/másodperces sebességgel dolgozó lézerdióda, amelyek a váltakozó hullámhosszon leadott impulzusokká alakítják az információt, amiből egy multiplexer képez egyetlen fénysugarat. Az adatok kiolvasása egy demultiplexer és négy különálló szilícium-germánium fotoreceptor segítségével történik.

Az optikai alapú adatátvitel az Intel szerint a közeljövőben megkerülhetetlen lesz, mivel a réz alapú áramkörökkel a gyártók lehetőségeik határát feszegetik. Az elektronokat 10 gigabit/másodperces sebességnél már nagyon nehéz megfelelő sebességgel és jelerősséggel mozgatni nagyobb távolságon - magyarázta az Intel bemutatóján Justin Rattner, az Intel Labs kutatója. A következő lépés a teljes egészében fénnyel működő áramkörök kialakítása lehet majd, de maga a szilícium-fotonokius csatolótechnológia is csak az évtized közepére terjedhet el a cég szerint.