A szúnyogháború csodafegyverei

Vágólapra másolva!
A szörnyű szúnyoghelyzet hatására hiánycikk lett a vérszívókat távoltartó kémiai riasztókból, pedig a vérszívó rovarok problémájára nem a citromillatú permetek, krémek és füstölők alkalmazása a tudomány egyetlen válasza. Összegyűjtöttük a beszerezhető kerti csapdákat, ventilátoros szúnyoggyilkosokat, övre csatolható személyi pajzsokat, és azokat a növényeket, amiket különösen utálnak a vérszívók, egyúttal annak is utánanéztünk, vannak-e közkeletű tévhitek a szúnyogriasztás terén.
Vágólapra másolva!

A szúnyogok elleni beltéri védekezés viszonylag egyszerű. A minden boltban kapható elektromos párologtatók, amelyek egy szúnyogűző anyaggal teli lapka melegítésén alapulnak, hatékonyak. A különböző kémiai védelmeknél is jobb azonban az egyszerű szúnyogháló, hiszen azokból a helységekből nem kell kiűzni az idegesítő rovarokat, ahová nem tudnak bejönni. Működik az ultraibolya fénnyel csábító szúnyogcsapda is. A beltéren és kültéren egyaránt használható eszköz kékes-indigós fénnyel hívja fel magára a rovarok figyelmét, és nagy feszültségű, ám alacsony erősségű árammal öli meg őket.

Kellékek dzsungelharchoz

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Igazi nagyágyúkat is vehet, aki ennél nagyobb területet szeretne védeni. Az Arctic MKS elnevezésű eszköz harminc méter sugarú körben öli meg a szúnyogokat. A gép illatanyaggal és széndioxiddal csábítja magához a kártevőket, majd egy ventilátorral szívja be őket tartályába, ahol - étel híján - egy-két óra alatt elpusztulnak.

A szúnyogvadászok nehéztüzérségének számító Mosquito Magnet termékek legolcsóbb, kétezer négyzetméter megtisztítását ígérő verziója 136 ezer forintba kerül, a hatezer négyzetméteres csúcsmodellért pedig több mint félmillió forintot kell kifizetni. Az árért cserébe viharálló házat, kétfajta csalit, 21 napos üzemidőt, és óriási szúnyoggyűjtő hálót kapunk. A szúnyogirtó gépeknek ezt a kategóriáját már valószínűleg nem éri meg otthoni használatra megvenni, szállodáknak, kempingeknek azonban jó befektetés lehet a készülék.

Bújjunk el a vérszívó elől

A szúnyogok nem látásuk segítségével találják meg az áldozatokat, hanem néhány egyszerű szag alapján azonosítják be a célpontot. Tájékozódásukat a kilélegzett széndioxid, az izzadságban található tejsav illata mellett a test hőmérséklete is segíti. A megtalálásunkhoz szükséges három irányjelzőt egyszerre lehet megszüntetni, ha egy erősebb ventilátort kapcsolunk be a szobában. A légáramlat széthordja a lakásban a széndioxidot, felszárítja a verítéket, és csökkenti a test hőmérsékletét is.

Növényekkel a szúnyogok ellen

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Gomestic blog a hazánkban főleg illóolajként beszerezhető citronellát ajánlja elsősorban a szúnyogok távoltartására, de javasolja még a Kárpát-medencében is honos, különösebb gondoskodást nem igénylő macskamentát, a remek illatú rozmaringot, és a büdöske néven is ismert bársonyvirágot is.

Aki pár tucat szúnyog miatt nem akar kertészkedésbe kezdeni, az néhány üveg illóolajjal is megpróbálhatja elzavarni a vérszívókat. A LifeNetwork cikke szerint a szúnyogok a citrom, citromfű, citronella, a menta, az eukaliptusz és a levendula olajokat kedvelik a legkevésbé, de hatékony riasztószer lehet a szójaolaj is. Az illóolajokat mécsesbe csepegtetve és elpárolva, vagy báziskrémbe csepegtetve és a testre kenve lehet használni.

Nem működik: B vitamin és ultrahang

Több teljesen hatástalan klasszikus szúnyogűző módszer, "népi gyógymód" létezik, ami küzd a túlélésért. Az egyik ilyen a B-vitamin szedése, amit a mai napig több cikk ajánl a vérszívók távoltartására. A vitamin hatásait behatóan vizsgálta a CDC, a járványok terjedését ellenőrző amerikai intézet, és arra jutott, hogy hatástalan a szúnyogok ellen. Ugyanez derült ki egyébként a fokhagymáról is.

Makacsul tartja magát az a tévképzet is, hogy ultrahangos riasztókkal el lehet űzni a szúnyogokat. Több kísérlet során vizsgálták ezeket az emberi fül által nem hallható tartományban sípoló berendezéseket. A tesztek mindegyike azt mutatta, hogy a szúnyogokat elfelejtették tájékoztatni arról, hogy utálniuk kéne a 20 kiloherz környéki hangokat. A próbák és tanulmányok tucatjai ellenére még mindig nem szorultak ki a piacról a szúnyogűzésre teljesen alkalmatlan kütyük.

Ágyúval szúnyogra

Néhány fiatal kutató mindent bevetett a szúnyogok ellen, amit a modern technika kínál: a Long Beach-i TED konferencián bemutatott Death Star moszkítóölő rendszert másodpercenkét hatezer képet készítő nagysebességű kamerával, furfangos alakfelismerő szoftverrel és a rovarokat biztosan elégető zöld lézerrel szerelték fel.


Veszélyessége miatt TED-en nem is tüzelhetett a lézer, csak a videó kedvéért indították el

A videón látható változat csupán arra jó, hogy bemutassa a rendszert kitálaláló Intelligent Ventures eddigi fejlesztéseit. A végleges változat a tervek szerint nem egy zsúrkocsin kap majd helyet, és nem egy szoba belövésére lesz alkalmas. Az Intelligent Ventures oszlopok tetejére szerelné fel az egy kisebb dobozba összeköltöztetett irtóberendezést. A mozgáskövető kamerák által vezérelt lézerekből kerítést akar szőni az Intelligent Ventures. A falvak moszkítóvédelmét azért egyelőre így sem tekinthetjük megoldottnak, hisz az áramellátás mellett biztosítani kell azt is, hogy a különösen erős lézer ne tegyen kárt senkiben - a szúnyogokon túl.