Fotelbarát felületet kapott a YouTube

Vágólapra másolva!
A YouTube-ra feltöltött videókat sokan nem csak célzottan, hanem unaloműzésből nézegetik. A videomegosztó ezt a tevékenységet teszik sokkal kényelmesebbé egy vadonatúj, teljes képernyős nézettel. Szakértők szerint  az új felülettel a tévéken való használat felé nyit a szolgáltatás.
Vágólapra másolva!

A YouTube.com/Leanback címen lehet elérni a videomegosztó egyelőre fejlesztés alatt álló, alternatív felületét. Mint azt neve is jelzi, ezt a kezelőfelületet kimondottan a székben, fotelben hátradőlve történő, kényelmes videonézegetés jegyében készült. Ha az egyik felvétel véget ért, automatikusan megnyitja a következőt, bárminemű felhasználói beavatkozás nélkül, mintha csak egy tévécsatorna műsorát látnánk.

Dőljön hátra és mozizzon!

Ennek megfelelően a felület alapból teljes képernyős nézetet kínál, s ha elérhető, mindig HD-felbontásban teszi elérhetővé a videókat - indítása előtt persze érdemes magát a böngészőt is ilyen módra állítani az F11 billentyű lenyomásával.

A "hátradőlős" felületeten való navigáláshoz ugyanis elegendő a billentyűzet: ha ebből vezeték nélküli kivitel áll rendelkezésre, akár tévére kötött PC-ről is kényelmesen lehet nézegetni a videókat. A vezérlésre jelenleg a nyilakat és az Enter gombot lehet használni. Utóbbi lenyomására az épp lejátszott felvételben lehet tekerni, vagy lehet azt megállítani, míg a jobbra-balra nyilakkal a felvételek közt lehet böngészni a képernyő alján megnyíló kis előnézeti képeik alapján.

A fel-le gombbal az egyes kategóriákra lehet ugrani, melyet közt például járművek, zenék, állatok szerepelnek, de megtalálhatók köztük a saját lejátszási listák is.

Ezen kívül a YouTube fiókbeállításaiban a videomegosztót össze lehet kötni a Facebookkal, a Twitterrel és más közösségi szájtokkal, így automatikusan felkerülnek a listára azoka videók is, amelyeket ismerősök készítettek vagy ajánlottak megtekintésre. A Leanback felülettel a Google megtette az első lépést a YouTube tévékompatibilissé tétele felé, ami logikus lépés, hiszen az év végén a Google szoftverét futtató tévék, illetve a meglévő készülékeket internetképessé tevő set top boxok is piacra kerülnek majd.