Ingyenjáték: a serif és a földönkívüliek

Vágólapra másolva!
Egy hétvégére tett puskaporszagú vadnyugati lövölde serifhelyettessel, pisztolyhőssel és prémvadásszal, idegenek által megszállt űrállomást visszahódító kommandó, és a terminátorokkal küzdő katonák kalandjai hétvégi játékajánlónkban.
Vágólapra másolva!

Ingyenes felülnézeti lövöldözős játékot adott ki a Steam digitális játékboltot üzemeltető Valve. A modderek közül válogatott csapat által írt Alien Swarm játékban egy négyfős kommandó egyik tagjaként kell visszafoglalni az idegenek által lerohant űrbázisokat.

A pályák olyanok, mintha a Nyolcadik utas a halált vagy a Pitch Blacket rendező csoport teremtette volna meg őket. Sötétek, szétdúltak, polcokkal, tudományos berendezésekkel teli kanyargós folyosói hullákkal vannak tele. A játékosnak az életbenmaradás érdekében nem csak A pontból B-be kell eljutni, arra is figyelnie kell, hogy olyan útvonalakon járjon, amin nehéz hátba támadni az embereit. Minden elővigyázatosság ellenére időnként a csapat nyakába esnek a közhelyes nyálas, körmös rosszindulatú idegenek, és kezdetét veszi a mészárlás.


Nincs annál rosszabb jel, mint ha elmulasztja a bejelentkezést az űrállomásunk

A játékos négy különböző tudást kínáló szerep, és összesen nyolc karakter közül választhat. A parancsnok gigászi automata ágyút telepíthet, ami segít tizedelni az idegeneket, a technikus zárt ajtókat nyit ki, illetve nyitottakat hegeszt be, a specialista forgócsövű gépágyúval ritkítja az ellent, a felcser pedig azon munkálkodik, hogy egyik katona se haljon bele a küldetésbe. A szereplőket tovább lehet egyéníteni a különböző felszedhető, megszerezhető fegyverekkel.

A játék a modern normáknak megfelelően tele van elérhető célokkal, amikért kitüntetést kap a játékos, így nem csak a pályák túléléséért lehet küzdeni, hanem plecsnikért is. Az Alien Swarm egy nagyon rövid egyjátékos kampányból áll, és egy rendkívül izgalmas kooparatív többjátékos módból áll. A játékot letöltők nem csak a futtatható programot kapják meg, hanem a forráskódot is, így várhatóan az amatőrök tovább fogják fejleszteni a pályákat, játékmódokat.

LEAD AND GOLD

Ingyen hétvégét hirdettek a Steamen a Lead and Gold játékosoknak. A vadnyugaton játszódó, harmadik személyű lövöldében prémvadásszal, pisztolyhőssel, dinamitzsonglőrrel és serifhelyetessel lehet osztani az igazságot. A törvényt - ami a prérin hajlamos a nyertes oldalára állni - mindegyik karakter más eszközökkel tudja szolgálni. A prémvadász mesterlövészként is megállja a helyét, a robbantásra képes karakter a közelharc mestere, a pisztolyhős rendkívül gyorsan tüzel, a helyettes pedig karabélyával a közepesen távol levő ellenfeleket ritkítja.


Egy westernfilmnél is puskaporszagúbb a Lead and Gold vadnyugata

A Lead and Gold a szokásos online játékmódokat nyújtja, épp csak kicsit átnevezve. Zónákat kell elfoglalni, bázisokat kell elpusztítani, vagy épp arannyal teli zsákok tucatjait kell összegyűjteni a többi kalandor elől.

A játék meglepően érzékenynek bizonyult a játékosok hardverére. Erős ATI videokártyával felszerelt tesztgépünkön például csak borzasztó képminőségben, gyakran fagyva indult el, a más típusú grafikai gyorsítókkal viszont nem akadt össze a szoftver. Az ingyenes hétvége remek alkalmat biztosít arra, hogy kipróbáljuk megy-e valóban a játék a követelményeknek elvben megfelelő gépünkön.

UDK TERMINATOR

Lassan rendszeresnek tekinthetjük, hogy havi egy, a készenlét különböző fokain álló demót tölthetünk le az UDK.com-ról. Az Unreal motort használó próbaverziókkal időnkét hosszú órákat el lehet tölteni - ilyen volt a Sanctum című demó -máskor viszont fél óra alatt ki lehet szeretni a félkész játékból.


Nem könnyű elpusztítani a terminátorokat

Júliusra egy alfa állapotú, épp csak játszható Terminator játék jutott. A program egy demópályát tartalmaz, amire helikopterrel érkezik meg a játékos. Sok ideje nincs ismerkedni a helyszínnel, mert a klasszikus scifiből ismert rosszindulatúan mosolygó robotok rögtön támadás alá veszik az embereket. Tesztünk során a harcok rövidek és hevesek voltak, majd a terminátorok győztek, de mélyen hiszünk abban, hogy a profibb gamerek győztesen tudnak kikeveredni a játéktervezők által jó nehéznek megálmodott pályáról is.

A Terminator FPS-t nem azért érdemes letölteni, mert hosszú időre leköti a gamert. Arra viszont jó, hogy reményt adjon azoknak, akik végre egy jó, sötét tónusú, reménytelenséget sugárzó robotos-lövöldözős játékra várnak.