Harmincöt dolláros laptopot fejlesztett India

Vágólapra másolva!
Az indiai kormányzat a világ legolcsóbb laptopját akarja piacra dobni: az érintőképernyős táblagép előállítása mindössze 30-35 dollárba, vagyis 7-8 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül, és várhatóan már jövőre elérhető lesz - számolt be a Reuters.
Vágólapra másolva!

Az indiai emberierőforrás-fejlesztési miniszter, Kapil Sibal a héten az eszköz egyik első prototípusát is bemutatta Új-Delhiben. Elmondása szerint a készülék alaplapja, processzora, memóriája, képernyője és egyéb szükséges lapkáinak, alkatrészeinek összköltsége nem haladja meg a 35 dollárt.

Sibal azt is közölte, hogy a szaktárca már megkezdte a tárgyalásokat a világ legolcsóbb laptopjának tekinthető táblagép gyártásáról, melyet helyi egyetemek kutatói fejlesztettek ki. Az érintőképernyős eszköz egyébként Linux-alapú operációs rendszert futtat, mely többek közt böngészőt, PDF-olvasót tartalmaz, és videokonferencia bonyolítására is alkalmas. A tervek szerint már a jövő évtől elérhető lesz az indiai felsőoktatási intézetek számára, gyártási költsége pedig az előállítás optimalizálása révén húsz, később pedig akár tíz dollárra is csökkenhet.