Friss hírek közé rejtőznek a vírusterjesztők

Vágólapra másolva!
Aktualitásokkal, friss hírekkel és botrányokkal próbálják megfogni az internetezőket a vírusterjesztők. A Norton felméréséből kiderült, hogy minden harmadik népszerű keresőszóval olyan oldalra is juthatunk, amely tartalmaz fertőzött weboldalra mutató linket.
Vágólapra másolva!

A kutatás során 2010 februárja és májusa között, három hónapon keresztül figyelték meg a 300 leggyakrabban használt keresőszót és analizálták a top 30 ezer találatot. A témák igen széles skálán mozogtak, a sporteseményektől a dalszövegeken át egészen a rendőrségi hírekig. A három hónap alatt többször előfordult olyan nap, amikor a top 300 kifejezésből 250 olyan találati oldalakat eredményezett, amelyek linkjeinek több, mint 10 százaléka fertőzött weboldalra irányított. A "tropical dreams sweepstakes" és a "red hot laugh riot" kifejezések esetében például 100 találatból 99 valamilyen vírussal fertőzött weboldalra mutatott. A legtöbb kártevőt a celebhírekre, online játékokra és betegségekre irányuló keresésekkel lehetett összeszedni.

A hírekkel csalogató vírusos oldalak által okozott veszély kivédésére a Norton egy ingyen letölthető megoldással, a Norton Safe Web Lite programmal reagált, illetve egy ingyenesen elérhető Facebook alkalmazást is készítettek, amely a károkozó linkeket azonosítja a felhasználó hírei között. Ezek a megoldások annyiban haladják meg a nagyobb böngészők által amúgy is nyújtott szolgáltatásokat, hogy már magát a veszélyes oldalra mutató linket megjelölik - míg a böngésző csak kattintás után, a fertőzött oldal betöltődése helyett jelenít meg figyelmeztetést.