Elperelnék Zuckerbergtől a Facebookot

Vágólapra másolva!
Egy amerikai üzletember állítása szerint hét évvel ezelőtt olyan szerződést kötött a Facebook alapítójával, amely révén a vállalat többségi tulajdonosává vált. Bagatell összegű befektetése ma milliárdokat érhet.
Vágólapra másolva!

A Reuters beszámolója szerint Paul Ceglia, egy New York-i pellettüzelésben tevékenykedő üzletember a múlt hónapban perelte be Mark Zuckerberget, egy hét évvel ezelőtt kötött szerződés miatt. Ennek értelmében ugyanis Ceglia a Facebookot üzemeltető cégben 84 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik.

Egy régi szerződésre hivatkozik

Ceglia szerint még 2003-ban bízta meg az akkor 18 éves Zuckerberget egy StreetFax nevű, biztosítársaságoknak szánt képadatbázis rendszerének elkészítésével ezer dollárért cserébe. Zuckerberg akkor megemlítette, hogy egy harvardi diákoknak szánt közösségi oldal létrehozásán dolgozik, amelybe Ceglia további ezer dollárt fektetett be - nyilatkozta.

Milliárdokat érhet a tulajdonrész

Az üzletember birtokában lévő szerződésmásolatban foglaltak szerint az oldal egy évkönyv élő, interneten elérhető változatának tekinthető, és a "The Face Book" néven hivatkoznak rá. Állítása szerint a két fél között létrejött szerződésben foglaltaknak 2004 január elsejéig kellett volna teljesülnie, ekkor Ceglia 50 százalékos tulajdonrészt szerez a szájtot működtető társaságban. Késedelmes teljesítés esetén minden egyes nap után egy százalékkal emelkedik a befektető tulajdonrésze, amely alapján Ceglia 84 százalékos részesedésre tart igényt a Facebookból.

Azt ugyan Mark Zuckerberg is elintézte, hogy dolgozott Cegliának, és szerződést is kötött vele, jelenleg a szájt jogászai vizsgálják, hogy az ominózus dokumentumot valóban a Facebook alapítója írta-e alá. Ha Paul Cegliának ad igazat a bíróság, az azt jelenti, hogy ezer dolláros befektetésével milliárdossá válhat.