A Facebook egyötödét mentette el magának egy hacker

Vágólapra másolva!
Egy több mint százmillió embert listázó adatbázist állított össze egy hacker a Facebookról, amihez fel sem kellett törnie a közösségi oldalt: csupán egy szoftverrel fésülte át annak nyilvános adatlapjait.
Vágólapra másolva!

A facebookozók ötödének listáját Ron Bowes, a Skull Security munkatársaként dolgozó hacker állította össze egy, a webkeresők robotjaihoz hasonló crawler programmal. Az adatbázis fájlcserélő oldalakon bukkant fel és kezdett el terjedni. Bowes szoftvere a Facebook nyilvános felhasználólistáját (http://www.facebook.com/directory/) járta végig, és tárolta el a profilok linkjeit és a felhasználóneveket.

A végeredmény egy 171 millió bejegyzést tartalmazó, 2,8 gigabájtos adatbázis lett, ahonnan kényelmesen kereshető és lekattintható minden olyan felhasználónak az adatlapja, aki nem tiltotta le a Facebookon, hogy a webkeresők hozzáférjenek. Az persze, hogy ott milyen személyes adatok lelhetők fel, már a további egyéni beállításoktól függ. Bowes nem ment ennél mélyebbre, vagyis nem gyűjtött össze további adatokat az elérhető felhasználókról, de ezt más adatbányász már könnyedén megtehette előtte is.

A facebookos adatbázis elkészítése így nem ütközik törvénybe, hiszen a benne szereplő adatok eleve elérhetők voltak a neten, inkább csak a különös gyűjtemény kiszivárgása keltett feltűnést. A hacker akciója azonban felhívja a figyelmet arra, milyen kockázatokat rejthet egy közösségi oldal, és ösztönözheti a felhasználókat arra, hogy védjék le jobban a profiljaikat. Az egyetlen kellemetlenség, amit a lista okozhat, az, hogy az egyes felhasználói oldalakról már azok az ismerősök is végigkattinthatók, akik egyébként titkosították magukat, vagyis nem szerepelnek az központi nyilvános listában.