Immár minden lépésünkről tudhat az Apple

Vágólapra másolva!
Mindig tudja az Apple, hogy merre járnak az általa gyártott okostelefonok, számítógépek és táblagépek. A kaliforniai cég adatvédelmi szabályzata új elemmel bővült, amely szerint az Apple gyűjti a készülékek hollétére vonatkozó valós idejű információkat.
Vágólapra másolva!

Az adatokhoz nem csak az Apple férhet hozzá a dokumentum szerint, hanem a cég meg nem nevezett szerződött partnerei és társai is. Az új adatvédelmi szabályzatot akkor kell elfogadniuk a felhasználóknak, ha új szoftvereket szeretnének vásárolni készülékükre, vagy ha új dalokat vennének az iTunes zeneboltból.

Az Apple szerint az adatokat anonimizálják, nem próbálják meg azonosítani, hogy kihez tartoznak az egyes koordináták. Biztonsági kutatók azonban már többször bebizonyították, hogy az anonimizált adatbázisok könnyen támadhatóak, és kis erőfeszítéssel lehet azonosítani a tagokat.

Az adatokat a szolgáltatások, a felhasználóknak kínált tartalmak és a reklámok pontosságának javítására használná fel a cég. Elképzelhető, hogy a most induló iAd hirdetési rendszerbe kerülnek bele a helyzetre vonatkozó információk, így például a közeli üzleteket, akciókat tudja ajánlani az iPhone a felhasználónak.

Nem kapcsolható ki a követés

A felhasználók egy új, Location Services nevű menü alatt tilthatják meg az egyes alkalmazásoknak, hogy tárolják és kezeljék a készülék helyzetére vonatkozó információkat. A beállítással azonban csak az szoftvereket lehet leszoktatni a felhasználó koordinátáinak begyűjtésétől, az Apple hozzáférését nem lehet megakadályozni.

Hasonló információkkal a Google is rendelkezik az androidos telefonok mozgásáról. A cég adatvédelmi szabályzata szerint a Google Maps alkalmazást használók időnként helyzetre vonatkozó személyes információkat küldhetnek a Google szervereinek. Ez esetenként alkalmas a pontos helymeghatározásra - például, ha GPS-koordinátákat küld a mobil - máskor viszont a küldött adat alapján nem lehet megtalálni a mobilt. Az adatokat a cég szolgáltatások fejlesztéséhez, és statisztikák előállításához használja.