A netbűnözőket is meg lehet hackelni

Vágólapra másolva!
Egy francia biztonsági szakértő szerint a kártevők készítésére és támadások kivitelezésére használt szoftvereszközökben hemzsegnek a biztonsági rések, melyeken keresztül egyes online bűnözők ellen is támadást lehetne indítani. A kérdés csak az, hogy ez etikus lenne-e.
Vágólapra másolva!

Laurent Oudot, a francia Tehtri Security cég munkatársa internetes kártevők előállítására szolgáló, illegális szoftvereszközöket elemzett. Ezek a programok azt a célt szolgálják, hogy az informatikában kevésbé jártas felhasználók is internetes kártevőket állíthassanak elő velük. Bár a képzettebb netbűnözők saját fejlesztésű felszereléssel dolgoznak, a kezdők vagy nem eléggé tanult társaik ezeket a vírusgyártó segédeket használják- számolt be a BBC.

A szakember vizsgálatainak eredményei szerint ezek a vírusíró eszközök számos biztonsági rést és egyéb hibát tartalmaznak. Oudot úgy véli, a vírusgyártó szoftverekben rejtőző réseken keresztül meg lehetne tudni, hogy kik készítik a neten terjedő kártevőket, de akár ellentámadást is lehetne indítani ellenük.

Oudot egy szingapúri biztonsági konferencián tartott előadásában bemutatott tizenhárom olyan sérülékenységet, amelyek a legnépszerűbb kártevőgyártó szoftverekben találhatók. Bár a kutató szerint ezeken keresztül meg lehetne hackelni a bűnözőket, ez az eljárás számos etikai kérdést is felvet. Tanulmányának elkészítésével csupán arra kívánt rámutatni, hogy milyen új lehetőségek állnak még rendelkezésre az it-biztonságban.