Harry Potter, kommandósok és a görögök kincsei

Vágólapra másolva!
Mesterlövész kommandósként küzdhet a dzsungelben, Harry Potterként akadályozhatja meg Voldemort visszatérését, golyóval taposhatja le az ősi sírbolt lakóit, vagy a tengerparton keresgélheti a görögök kincseit hétvégi demóajánlónkban.
Vágólapra másolva!

SNIPER: GHOST WARRIOR

Úgy tűnik, a lopakodós játékokat sosem lehet megunni. Több, mint tíz évvel ezelőtt mutatták be az első Thief játékot, amiben nem volt cél az ellenfelek megsemmisítése, hanem a ház békés kirablására kellett törekedni, és a mai napig jelennek meg erre az ötletre épülő programok. A legújabb, Sniper: Ghost Warrior című játékban, egy mozgó bokornak beöltözött mesterlövésszel kell boldogulnia a gamernek.


Bokornak öltözött kommandósként tehetünk rendet

Az alapfelszerelés elég szegényes. Egy remek távcsöves puska, amivel lassan lehet csak célozni, és egy hangtompítós pisztoly, ami meglehetősen lassan tüzel. A nagyobb fegyverek összeszedéséhez le kell gyilkolnunk néhány őrt, ami viszont azzal jár, hogy szem elé kerülünk. A legjobb sniperes taktika az, ha megbarátkozunk azzal, hogy az ellenfél többen van, jobban fel van fegyverezve, és legjobb barátunk a rejtőzködő katonát elbujtató aljnövényzet.

A játékos által irányított mesterlövésznek nagyon sokat kell mozognia, a próbaküldetésben jó messze dobják le a bevetési zónától. Ha ez nem volna elég, lopakodás közben még pluszfeladatokat is kap rádión a főnökeitől. A Ghost Warrior ráadásul nem tolerálja a játékos hibáit. Egy rosszkor kiiktatott őr, rossz tempóban végrehajtott lopakodás könnyen végződhet úgy, hogy katonák lőnek ránk géppuskával, mi pedig hangtompítós revolverrel próbáljuk viszonozni a tüzet. Az ilyen helyzetek többnyire a mesterlövész halálával, és a pálya újrakezdésével járnak.

LEGO HARRY POTTER - YEARS 1-4

A sebhelyes homlokú varázslóinas sem kerülhette el a sorsát, előbb dobozban megvásárolható legókészlet, majd Lego videojáték lett belőle. A frissen megjelent játék követi a regények történetét, Potter első négy iskolás évét dolgozza fel. Az ismerős szögletes műanyag elemekből felépített világban négyszer kell keresztbe tennie Voldemortnak - akarom mondani Tudjukkinek - a játékosnak. A harcra, illetve a pályákon található fejtörők megoldására a Harry Potter könyvekből ismerős varázslatok szolgálnak.


Roxmortsba is el lehet jutni a Lego Harry Potterben

A Lego Harry Potter egy pillanatig sem titkolja magáról, hogy elsősorban nem PC-re írták. A figurák irányítására nem használhatjuk az egeret, csupán a billentyűzetet lehet használni a varázslótanoncok mozgatására. A billentyűkombinációk néha elrugaszkodnak a szokványostól - nem tudunk más játékot, amiben u-val kell ugrani - de szerencsére át lehet őket szabni egészen kényelmesre.

A PC-s játékok között nem gyakori, pedig jó ötlet, hogy a játékok támogassák az osztott képernyős többjátékos módot. A Harry Potterben nagyon egyszerűen be lehet léptetni még egy gamert, hogy Ron vagy Hermione bőrébe bújva segítse a főhőst. A játékosok képességei nem különböznek, így rövid megbeszélés után mindenki megtalálhatja, hogy kivel szeretne játszani.

THE BALL

Furcsa játékdemó került ki a svéd illetőségű Toltec Games keze alól. Az Unreal ingyenes fejlesztőkészletét használó szoftverben egy hatalmas golyót kell terelgetnünk egy ősi piramis útvesztőiben. A labdával logikai fejtörőket kell főleg megoldani, úgy beállítani a pályák egy-egy sarkába, hogy a játékos közben egy másik ponton áll. A különböző gombok lenyomása mellett stabil, biztonságos pont, ajtónyitó eszköz és fegyver is tud lenni a golyó. Ez utóbbira akkor van szükség, ha nem sztori, hanem túlélő módban indítjuk a játékot, ami abból áll, hogy különböző bogarakat zúzunk össze a golyóval.


A látvány nagy részét kitakarja a golyó, nem könnyű átlátni a pályát

A labda terelgetéséhez egy furcsa fegyvert kapott a kezébe a gamer. A fegyver két funkcióval rendelkezik: az egyik egérgombot lenyomva el tudjuk lökni jó messzire a golyót, a másikkal vissza tudjuk csalogatni. A csalogatás sebességét nem tudjuk befolyásolni, a rúgás erejét azonban megnöveli, ha lenyomva tartjuk pár másodpercig a tűzgombot.

GIFT OF ZEUS

Igazi vasárnap délutáni játékot lehet kipróbálni az alkalmi játékosokat célzó Big Fish Games oldalán. A magyar fejlesztésű, ám angolul beszélő, játékban az ókori görögök életének mindennapi tárgyait kell megkeresni zsúfolt képeken. A hidden object, azaz elrejtett tárgy mechanikát követő játékokhoz hasonlóan a Gift of Zeusban is megtörik időnként a keresgélés monotonitását. Mikrojátékok, fejtörők, puzzle-k nehezítik a játékos dolgát.

Forrás: [origo]
Hiányzik egy pók, egy cápa...

A játékot azoknak ajánljuk, akiknek van türelmük a számítógépezés közben szótárazni, és nyelvet tanulni, vagy akik profin tudják hogyan van angolul a csontnyelű legyező vagy a görbebot. A Gift Of Zeust egy óráig lehet ingyenesen próbálgatni, aki ennyi idő alatt nem viszi végig, és szívesen keresné tovább az ókori görög istenek elveszett csecsebecséit, az hét dollárért veheti meg a teljes verziót.