Vágólapra másolva!
Társalapítójának halálával feloszlik a Piratbyran érdekvédő iroda. A Pirate Bay torrentoldalt is megteremtő fájlcserét támogató szervezet úgy érzi, már nincs rájuk szükség.
Vágólapra másolva!

A Piratbyran normalizálta a fálcserélő hálózatok használatát - állította Marcin de Kaminski, a csoport egyik alapítója. Céljuk volt, hogy senki se szégyenkezzen azért, mert fájlcserélőt használ, mert ez természetes, szokványos online tevékenység. A feloszlásnak kettős oka van. Egyrészt a Piratebyrant egy szűk kör tartotta fent, és nehéz úgy megtartani a csoportot, hogy egyikük már nem él - mondta de Kaminski. Másrészt pedig úgy érzik, hogy már nincs szükség rájuk.

A Kalózhivatal feloszlását nosztalgiával vegyes megelégedéssel vették tudomásul a tartalomipari cégek. A svéd játékipar szereplőit tömörítő szervezet üdvözölte a Piratebyran visszavonulását. A szervezet szóvivője szerint a kalózok döntése mutatja, hogy a vita továbbmozdult az évek során. "Nagyon sikeresen találtak ki kifogásokat valami olyasmire, amit sehogyan sem lehet kimagyarázni" - mondta Per Stromback, a Netopia vitafórum szerkesztője és a játékcégeket tömörítő csoport szóvivője.

A kalózhivatal feloszlása nem érinti a szervezet szárnyai alatt létrejött Pirate Bay torrentoldal további sorsát. "Több mint öt éve nem veszünk részt a Piraye Bay alakításában" - nyilatkozta de Kaminski, aki szerint az oldal zavartalanul fog tovább üzemelni.