Betüremkednek az államhatáron a szomszédos hálózatok

Vágólapra másolva!
Frissült a Nemzeti Hírközlési Hatóság átlógó mobilhálózatokat ábrázoló térképe. Az atlasz segítségével elkerülhető a súlyos ezresekbe kerülő szándékolatlan roaming, amelyet a szomszédos országok mobilszolgáltatóinak a határokon átnyúló hálózataira való véletlen felkapcsolódás okozhat.
Vágólapra másolva!

Húsz-harminc kilométerre is belóghatnak hazánkba a környező országok mobilhálózatai, az óvatlan telefonáló pedig akaratlanul is roaming tarifával hívhatja barátait, vagy töltheti le leveleit mobilnetről. A jelenség teljesen természetes, a rádióhullámok nem tartják tiszteletben az országhatárokat. A telefonok alapbeállításuk szerint jelerősség alapján választják ki, hogy melyik mobilcellához csatlakozzanak. Ahol a honos hálózatot valami árnyékolja, valami miatt erőtlen a vétel, ott a készülékek hajlamosak a jobb térerőt kínáló külföldi hálózathoz kapcsolódni.

Forrás: NHH
A sárga területeken a GSM, a barnán a mobilnet is átlóg

A határközeli településeken mindenkinek érdemes figyelnie arra, hogy a készüléke kézi hálózatválasztásra legyen állítva, és ott a hazai szolgáltató legyen a kiválasztott, elkerülendő a drága roaming percdíjjal bonyolított hívásokkal teli számlát - hívta fel a figyelmet Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője.

A telefon is elárulja, hova kapcsolódik

A hálózatváltás nem észrevétlenül történik, a telefon mindig kiírja az aktív szolgáltató nevét (hazánkban ez például T-Mobile H, Telenor HU vagy Vodafone HU), illetve a roamingba való belépéskor SMS-ben is üdvözli az idegen szolgáltató az ügyefeleket.

Az NHH térképe külön színnel jelzi a beszédkommunikációra használható GSM sáv átlógását, és megint mással a valamivel drágább kalandot jelentő, adatkommunikációra alkalmas UMTS sáv határon való betüremkedését. Komáromnál, Esztergomnál vagy például Sátoraljaújhelyen például nem csak az fenyegeti a telefonálót, hogy más országbeli szolgáltató hálózatán beszél, hanem a mobilnetet használó eszközei is az idegen hálózatról tölthetnek le.

Kirándulás, utazás előtt érdemes rápillantani a térképre, hogy az úticél nem fekszik-e szándékolatlan roamingot ígérő területen. Amennyiben igen, úgy az automata hálózatválasztás helyett a kézi választásra való átállás - vagy a telefon kikapcsolása - a megoldás.