Bajban van a Google a wifis adatgyűjtés miatt

Vágólapra másolva!
Nagy valószínűséggel több országban is eljárást indítanak a keresőcéggel szemben, mert a társaság Street View szolgáltatásának panorámafotóit rögzítő autók a bárki számára elérhető wifihálózatokról is adatbázist készítettek.
Vágólapra másolva!

A Google webes térképén elérhető Street View-val városok utcáit lehet bejárni a képernyőn, azonban számos országban aggályok merültek fel az így rögzített felvételek adatkezelésével kapcsolatban, ezért a cég többek közt Magyarországon is leállíttatta azok rögzítését. Az elmúlt hetekben a szolgáltatással kapcsolatban egy újabb botrány tört ki annak kapcsán, hogy kiderült, a kamerás autók nem csupán panorámafotókat készítenek, de a közelben lévő wifihálózatok paramétereit is rögzítik útjuk során.

Eljárásokat indíthatnak a Google ellen

A keresőcég egy külső céggel elkészítette a Street View felvételeihez használt szoftver kódjának elemzését, mely a cég szerint bebizonyítja, hogy a nyitott, tehát bárki számára elérhető wifihálózatok paramétereit rögzítő funkciót véletlenségből integrálták abba.

Ugyanakkor a Privacy International (PI) nemzetközi jogvédő szervezet szakértői úgy vélik, a szoftverkód független elemzéséből éppen az derül ki, hogy a Google szándékosan rögzítette az utcákról elérhető wifihálózatok adatait. A kocsikba épített rendszer wifiantennái által fogott jelek közül egyébként a titkosított, védett hálózatok paramétereit nem, csak a nyilvános elérési pontokét mentette el a keresőcég.

A szervezet szerint a keresőcég ilyen jellegű adatrögzítési gyakorlata sérti mind a harminc ország adatvédelmi jogszabályait. A PI szakértői szerint Németországban szinte teljesen biztos, hogy eljárás indul a Google-lel szemben, az ottani adatvédelmi biztos már be is kérte a Google által rögzített adatokat elemzés céljából, bár a keresőcég ezt egyelőre nem adta át a hatóságoknak. Ausztráliában ugyancsak rendőrségi vizsgálatot indítottak a wifis adatgyűjtés kapcsán.

A Google szerint véletlen volt

A Google egyébként azzal védekezik, hogy az adatok gyűjtése véletlenségből következett be. A hálózatok feltérképezését egy kísérleti projekt keretében vizsgálta meg a társaság. Ez a fejlesztés azonban csak egy, a cégen belüli részlegek közti kommunikációs malőr eredményeként került bele a Street View élesben használt rendszerébe, és kezdte meg az adatok gyűjtését - nyilatkozta a cég szóvivője.

Ezt az érvelést is vitatják a Privacy International szakértői, akik szerint az adatok gyűjtéséhez és elemzéséhez igen komplex szoftverkód készült, ráadásul a keresőcég korábban azt állította, hogy a cégnél futó projekteket nagyon szigorúan ellenőrzik, így lehetetlen, hogy egy ehhez hasonló komponens véletlenségből kerüljön be egy éles rendszerbe.