A németek megbüntetnék a Facebookot

Vágólapra másolva!
A közösségi oldalakat aktívan használó német fogyasztóvédelmi miniszter kilátásba helyezte, hogy leiratkozik a Facebookról, ha az oldal működtetői nem orvosolják a felhasználók adatainak kezelésével kapcsolatos problémákat. A szaktárca vezetője bírság kiszabását is elképzelhetőnek tartja.
Vágólapra másolva!

Ilse Aigner egy Facebook adatvédelmi felelősével való találkozót követően meglehetősen pesszimistán nyilatkozott. A miniszterasszony benyomásai szerint ugyanis a közösségi oldal annak ellenére nem veszi elég komolyan az adatvédelmi beállítások továbbfejlesztését, hogy erre korábban garanciát adott.

Nem elégedett a változtatásokkal

Bár azt Aigner is beismeri, hogy történtek fejlesztések az adatvédelém terén a Facebookon, ám az eddigi módosítások még nem elégségesek, így a szájt jelenleg is a német adatvédelmi előírásokat sértő módon működik. A miniszterasszony nem tartja elegendőnek azokat a hamarosan bevezetésre kerülő új funkciókat, amelyeket a múllt héten mutatott be Mark Zuckerberg, a szájt alapítója.

A szaktárca vezetője azt tartja problémásnak, hogy a szájt alapbeállításai inkább a működtetőknek - akik közvetve a megosztott adatokból szerzik jövedelmüket - kedvez, a felhasználóknak csupán lehetőségük van szigorúbbra állítani ezeket, és leszűkíteni azt, hogy mely információk ki számára legyenek hozzáférhetők adatlapjukról. A fogyasztóvédelmi miniszter úgy véli, egy adóbevallást egyszerűbb kitölteni, mint a Facebook megfelelő beállításait elvégezni.

A miniszter is leiratkozhat

Németországban egyébként világviszonylatban is szigorúnak számítanak az adatvédelmi törvények, amely főként annak köszönhető, hogy megelőzzék, hogy a náci birodalom és a kelet-német Stasi korábbi tevékenységéhez hasonlóan komoly apparátussal figyeljék meg az ország lakosait. A Facebookot mintegy 8 millió német használja. A fogyasztóvédelmi miniszter egyébként úgy nyilatkozott, hogy ha az oldalon nem történnek meg az elvárt változtatások, akkor hamarosan ő is le fog iratkozni a Facebookról, "de előbb még mind a 8300 csoportbeli társa és 4334 ismerőse számára is ezt javasolja majd."