A képernyő a legdrágább az új iPhone-ban

Vágólapra másolva!
Elemzők szerint a nagyfelbontású Retina képernyő a legdrágább alkatrész az új iPhone-ban, amelynek gyártási költségét 187,5 dollárra, vagyis durván 43 ezer forint körüli összegre becsülik.
Vágólapra másolva!

Az iSuppli piacelemző cég szakértői szerint a 16 gigabájtos háttértárral felszerelt iPhone 4 modellt lehet ennyiért előállítani. A 187,5 dolláros összeg egyébként nem sokkal múlja felül az eggyel korábbi 3GS modell árát, amely 171 dollár körüli összegbe kerül az Apple-nek, a gyérebb tudású 3G modell gyártási költsége pedig 166 dollár körüli. A legelső, 2007-ben megjelent iPhone-t még sokkal drágábban, 217 dollárért tudta gyártatni az amerikai cég.

Az új képernyő a legdrágább

Az iSuppli elemzője szerint az iPhone 4 legdrágább alkatrészének a 8,9 centiméteres képátlójú Retina képernyő számít: a 28,5 dollárt kóstáló alkatrész a teljes készülék árának 15,2 százalékát teszi ki. Bár hagyományos LCD-ről van szó, mobil eszközhöz képest jócskán nagy, 960x630 pixeles a felbontása.

A 16 gigabájtos modell esetében második legtöbbe kerülő alkatrész a készülék flashmemóriája, amely ilyen kapacitás mellett 27 dollárba kerül, míg a fél gigabájt memória költsége 13,8 dollár. Az iPhone 4 alaplapja 11,72 dollárba kerül, s ehhez hasonló összeget kell fizetnie a cégnek a kütyüt meghajtó A4 processzorért is, ami 10,75 dollárba kerül.

Forrás: AFP

Hasonló összeget jelent az 5 megapixeles integrált digitális kamera is (9,75 dollár), míg az akkumulátor nagyjából feleennyibe kerül (5,8 dollár). A beépített giroszkóp, a GPS-modul 2 dollár körüli költséget jelent az Apple-nek.

Hibák is akadnak

Mint arról korábban beszámoltunk, a külföldön múlt héten debütált iPhone 4 minden korábbi modell eladási rekordját megdöntötte, a készülék működését érintő hibák beárnyékolták a sikert. Például ha az új, fém keretes készülékházat bizonyos helyeken egyszerre megérintik, jelentősen csökkent a térerő. Más felhasználók annak a szenzornak a hibás működéséről számoltak be, amely hívások lebonyolítása alatt lekapcsolja a képernyőt, így az azon lévő virtuális gombokat nem lehet véletlenül megnyomni az arccal.