A Google megmutatta, hogyan fogunk tévézni vele

Vágólapra másolva!
A Google TV nevű online szolgáltatást egyes új készülékeken gyárilag telepítik, de külön beltéri egységgel régi tévéken is használható lesz. Az ősszel startoló szolgáltatás, amelynek lényege a tévézés és a webhasználat élményének egyesítése a nagyképernyőn, többek között kínál rendkívül fejlett műsorkeresőt, illetve a neten sugárzott műsorok felvételének lehetőségét, de böngészésre is lehetőséget fog biztosítani.
Vágólapra másolva!

Bár a keresőcég már hónapokkal korábban bejelentette, hogy online tévészolgáltatást indít ősszel, most egy olyan videót is publikált honlapján, amely részletesen bemutatja, hogyan is fest majd a Google TV - bár ezen túlmenően túl sok újdonságot nem fed fel.

Felvétel és extra infók a netről

A felhasználók számára a legérdekesebb funkció valószínűleg az interneten sugárzott élő adások rögzítésének lehetősége lesz, amely az IPTV esetében is az egyik legvonzóbb funkció.

Bár elektronikus műsorújság már minden digitális tévés platformon elérhető, a Google szolgáltatásába egy komoly keresőmotort is beépítettek, amellyel a megtekinteni kívánt műsor egyszerűen előkereshető a menüben való hosszas lépkedés nélkül. Ehhez természetesen megfelelő szövegbevitelt biztosító távirányítóra, minibillentyűzetre lesz szükség. A vállalat eddig a Sony-val állapodott meg a szoftver tévékre integrálásáról, a Logitech pedig Revue néven olyan beltéri egységet dob piacra ősszel, ami a routerhez csatlakoztatva biztosítja a szolgáltatás elérését - hagyományos tévéken is.

Extra infók a netről akár meccs közben is

Mivel a Google TV-s készülékeken a Chrome böngésző is fut, a képernyő előtt ülők bármikor felkereshetik kedvenc honlapjaikat. Ennél praktikusabbnak tűnik az a lehetőség, hogy mondjuk egy sportmérkőzés vagy élő hírközvetítés alatt extra információkat keressen a neten a kapcsolódó témában - például azt, hogy a Twitteren mások miként kommentálják az eseményeket.

A tévéadás közben előhívható keresőfelületet úgy tervezték, hogy a háttérben - némileg elsötétítve -, a lekért információk mögött, vagy egy miniablakban látható legyen az is, mi történik éppen a műsorban.

Játék és szórakozás

A Google TV-ről a közösségi szájtok, webportálok, videomegosztók, blogok, képmegosztó szájtok mellett például netrádiókat is el lehet majd érni. A demonstrációs videó szerint az ilyen készülékekről a Farmville-hez hasonló egyszerű Flash-játékok is elérhetők lesznek, funkcióikat pedig az Android Marketről letölthető ingyenes és fizetős alkalmazásokkal lehet majd bővíteni.

A kezelőfelület nyitóképernyője teljesen testre szabható lesz, itt akár egymás mellé lehet pakolni a hagyományos tévécsatornákat és mondjuk a webes videomegosztókat, híroldalakat. Bár a Google fordítószolgáltatása még közel sem tökéletes szövegeket hoz létre, ezt is beépítik a Google TV-be, amivel feliratos filmek interpretálását is elérhetjük.

Ugyanakkor a keresőcégnek nem lesz könnyű dolga a tartalomszolgáltatókkal való megegyezésben, a videomegosztók, tévécsatornák műsorsugárzási jogai ugyanis a legtöbbször egy-egy országra szólnak. Ezért nem lehet - csak komolyabb trükközéssel - például magyarországi számítógépről az amerikai Hulu videós szájt, vagy a brit BBC online adásait megtekinteni.