Zöld energiába és a jövőbe fektet a Google

Vágólapra másolva!
Közel negyvenmillió dollárt fektetett be két észak-dakotai szélerőműbe a Google. A keresőcég befektetésekkel foglalkozó részlege egy jövőkutatással foglalkozó társaságba is jelentős összeget invesztált.
Vágólapra másolva!

Az üzletet Rick Needham, a Google zöld energiáért felelős menedzsere jelentette be a cég hivatalos blogján. A 38,3 millió dolláros összeg volt a cég első olyan zöld befektetése, amit valóban több ezer embert szolgál ki. A Google által kiszemelt NextEra Energy Resources nevű cég szélfarmjai 169,5 megawatt energiát termelnek, ami 55 ezer háztartás ellátására elég.

A cég korábban is támogatott megújuló energiával foglalkozó vállalatokat, kutatásokat, de a NextEra Energy Resourcesba történő befektetése az első valóban működő, ipari méretű vásárlása. A befektetéssel a Google a 113 turbinával rendelkező cég 20 százalékos tulajdonosa lett, a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos befektetésektől a keresőcég a tiszta energiaforrásokat kiaknázó ipar fellendülését is várja.

Jövőkutató cégbe is invesztál

Emellett egy meg nem nevezett összeget invesztált a Recorded Future nevű amerikai jövőkutató cégbe is. Ez a társaság olyan adatelemzési technológiákat dolgozott ki, amelyek segítségével a legkülönbözőbb jövőbeli eseményeket lehet megkísérelni prognosztizálni, legyen szó tőzsdei árfolyamokról, vagy éppen terroristatevékenységről. A megoldás blogbejegyzéseket és internetes híreket elemez, és az egyes információk előfordulási gyakoriságát veszi alapul a prognózisok elkészítéséhez. A startup cég szolgáltatásait többek közt kormányzati szervek is igénybe veszik. A Google befektetési részege egyébként mintegy százmillió dollárt be akar fektetni az idén igéretes induló vállalkozásokba.