Könnyedén felkaszabolhatnának minket a házi robotok

Vágólapra másolva!
Nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy belássuk: egy több mint tízkilós, a kezében kést, csavarhúzót vagy éppen szikét tartó robotkar, ha véletlenül rossz felé szúr, vagy fordul, súlyos sérüléseket tud okozni egy embernek. Német kutatók azt vizsgálták, mennyire, és hogyan lehet ezt megakadályozni.
Vágólapra másolva!

A német űrkutatási hivatal (DLR) robotikával foglalkozó szakemberei szerint az akár a közeljövőben a ház körül, vagy a konyhában segédkező szúró, vágó eszközökkel felszerelt robotok könnyedén okozhatnak halálos sérüléseket a közelükben tartózkodó embereknek. A kutatók egy 14 kilós, kinyújtva 1,1 méteres ipari robotkar (a típusa LWRIII) kezébe adtak szikét, háromféle kést és csavarhúzót.

A szakemberek egy sertéscombon és egy szilikontömbön nézték meg, hogy szúró, illetve vágó mozdulatokkal milyen sérülést okozna a robot egy óvatlan mozdulattal a közelében álló embernek. A kísérletekről készült videó is szemléletesen bemutatja, hogy a kisebb fajta ipari robot is milyen könnyedén ejt több centi mély vágásokat vagy szúrásokat az emberi testhez hasonló mintán. A kutatók szerint nem kérdés, hogy a legtöbb ilyen baleset halálos kimenetelű lenne.

Így szúr és vág a robot - csak erős idegzetűeknek!

A DLR munkatársai kifejlesztettek egy biztonsági rendszert is, ami érzékeli a véletlen kontaktust, és ilyen esetben megállítja a robotkart. A mechanikai elven működő nyomásérzékelővel olyan mértékben sikerült csökkenteni a balesetek kockázatát, hogy a kutatást bemutató szakemberek maguk is odatették a karjukat a csavarhúzóval döfködő robotkar alá.


Ütközés egy bábuval