Kevesebbet vettek a Nintendo konzoljaiból

Vágólapra másolva!
Hat év óta először csökkent a Nintendo profitja - a japán konzolgyártó Wii és DS nevű videojátékai ugyanis már kevésbé kelendőek, mint korábban.
Vágólapra másolva!

A The Washington Post beszámolója szerint a vállalat bevételei 36 százalékkal estek vissza a cég március végén zárult üzleti évében. Ez annak köszönhető, hogy mind a tévéhez kapcsolható, mozgásérzékelős Wii játékgépből, mind pedig a DS nevű hordozható videojáték típusaiból kevesebbet adtak el, mint korábban. A Wii konzol eladásai második éve csökkennek folyamatosan - számolt be a Bloomberg.

A lap úgy tudja, hogy a cég nettó nyeresége 18 százalékkal esett vissza. Az pénzügyi eredmények rosszabbodása a kevesebb eladott konzolgép mellett a japán jen erősségének, illetve annak is köszönhető, hogy a cég csökkentette játékgépeinek árát is. A vállalat eredményeit a gazdasági válság nyomán csökkenő vásárlások, illetve a vevőcsalogató sikerjátékok hiánya is negatívan befolyásolta.

A Nintendo ráadásul arra számít, hogy a cég helyzete a mostani üzleti évben sem lesz rózsásabb, mivel a Sony és a Microsoft masinái egyre komolyabb vetélytársat jelentenek a Nintendónak. Bár az utóbbi cég rukkolt elő elsőként mozgásérzékelővel irányítható videojátékkal, az idén mindkét konkurense tervezi hasonló eszközök bevezetését saját konzoljaihoz, a hordozható gépek piacán pedig új versenytársra tett szert az Apple hordozható kütyüi személyében.

Ugyanakkor a befektetők sokat várnak a várhatóan az idei év végén megjelenő új Nintendo DS zsebkonzoltól, amely térhatású megjelenítőjével egyedi játékélményt kínál majd. Várakozásai szerint a japán cég a mostani üzleti évben 18 millió darab Wii-t értékesít majd a tavalyi 20,53 millióhoz képest. A DS hordozható masinákból összesen 27,1 millió darab talált gazdára tavaly, a mostani üzleti évben ezekből 30 millió készülék eladását tervezi a cég.