Bő két éven belül elfogynak a netcímek

Vágólapra másolva!
Újra megkongatták a vészharangot internetes szakértők: becslések szerint a világháló jelenlegi címzési rendszerében jövö szeptemberben fogják kiosztani a szolgáltatóknak az utolsó címtartományokat, egy évre rá pedig az ezeken elérhető netcímek is kifogynak majd.
Vágólapra másolva!

A BBC beszámolója szerint szakértői becslések alapján 2011 szeptember 9-én osztja ki az internet címzési rendszerét működtető testület azokat az utolsó szabad címtartományokat. Szakértői becslések szerint egy évre rá az ezeken elérhető IP-címek mindegyike használatba kerül, nagyjából 2012 áprilisára az internet kifogyhat a címekből.

Ugyanakkor Axel Pawlik, az európai IP-címek kiosztásáért felelő szervezet, a Ripe NCC ügyvezetője leginkább a tealevelekből való jósláshoz vélte hasonlónak annak prognosztizálását, hogy az internet mikor fogy ki a címekből. Pawlik utalt arra, hogy a szakértők már tíz évvel ezelőtt is jelezték, hogy a távolabbi jövőben ki fogunk fogyni az internetes címekből - a szakember szerint mostanra értünk el ebbe a korszakba.

Címek nélkül nincs internet

Ahhoz ugyanis, hogy egy eszköz az internetre kapcsolódjon, saját IP-címmel kell rendelkeznie, ez alapszükséglet ahhoz, hogy más eszközökkel kommunikálni tudjon. (Bár léteznek alternatív megoldások is, például az otthoni routert használók akkor is egyetlen cím mögül "látszódnak" a világhálón, ha több számítógépet is használnak a lakásban.)

A jelenlegi, IPv4 elnevezésű címzési technológia mintegy négymilliárd internetcím osztható ki: bár ez soknak tűnik, szakértők szerint jelenleg már a határaira értünk, hiszen nem csak felhasználók, hanem a legkülönbözőbb berendezések is csatlakoznak a világhálóra. Az új IPv6 nevű rendszer ezzel szemben már nagyságrendekkel több, több billiónyi kiosztható címet kínál.

Mér megkezdődött az átállás

Ennek bevezetése már megkezdődött, az újabb routerek, operációs rendszerek, hálózati eszközök is támogatják, - a nagyobb hazai netszolgáltatók is elkezdték bevezetését - de az erre való átállás még közel sem fejeződött be. Bár az IPv4 és az IPv6 technológia egymással párhuzamosan is képes működni, a párhuzamos üzem nem teljesen mentes a zavaroktól, mivel az egyik típusú címet a másikra átalakítani jelentős késést okoz például egy honlap felkeresésekor.

Ha pedig az internetszolgáltatók nem kezdik meg időben az átállást, ennek hatását majd a végfelhasználók is érezhetik - nyilatkozta egy szakértő a BBC-nek. Hálózati statisztikák szerint egyébként az interneten jelenleg mindössze a legnépszerűbb egymillió honlap mindössze 1 százaléka használja az IPv6-ot, a hálózatoknak pedig 6 százaléka kompatibilis azzal. A technológia legfürgébb bevezetője egyébként Kína.