Luxus helyett már csak drága a külföldi mobilnetezés

Vágólapra másolva!
Ha valaki külföldön minden előkészület nélkül kezd el mobilnetezni, órák alatt többszázezres számlát hozhat össze. Idén nyártól az EU szabályozásának megfelelve mindhárom magyar szolgáltató korlátozza az így felhasználható adatmennyiséget az unió országaiban 17 000 forint körüli értékben, illetve kínálnak olyan kedvezménycsomagokat is, amelyekkel elfogadható adatmennyiséghez juthatunk a hazainál ugyan jóval magasabb, ám még így is megfontolandó áron. Az igazán spórolós megoldás egyelőre a szállodai wifi és netcafé marad.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament nyáron hatályba lépett rendelete nyomán a tagországokban a mobilszolgáltatóknak olyan ingyenes szolgáltatást kell bevezetniük, amely határt szab előfizetőik külföldi mobilinternetezési költségének az 50 eurós, vagyis nagyjából bruttó 17 ezer forintnak megfelelő számlaösszeg elérésekor. Erre azért volt szükség, mert az adatroaming, vagyis a mobiltelefonról, vagy kártyamodemes laptopról való internetezés, ha külföldről, egy másik szolgáltató hálózatán keresztül zajlik, az otthon megszokott tarifáknál annyival drágább, amire egy kevésbé tájékozott felhasználó nem is számítana - az árkülönbség minden további nélkül lehet 30-50-szeres is.

Külföldön veszélyes a mobilnet használata

Az egyik mobilszolgáltatónál azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az előfizetők nem egyszer olyan adatroaminggal halmoznak fel több százezer forintos számlát, amiről nem is tudtak. Külföldre utazáskor tipikusan problémát okozhatnak a laptopok esetében az automatikus szoftverfrissítések, melyek akár száz megabájtnál is nagyobb méretűek lehetnek. Habár ajánlatos az operációs rendszer, illetve a programok folyamatos frissen tartása, külföldre látogatva érdemes lehet ezeket ideiglenesen kikapcsolni, esetleg wifi-kapcsolaton elvégezni.

Tudomásunk van olyan esetrőlis, amely nem noteszgép, hanem okostelefon tulajdonosával történt meg: ő ugyan letiltott minden internetes alkalmazást, ám elkerülte a figyelmét készüléke intelligens képernyővédője, amely a barátok közösségi oldalakon publikált frissítéseit, illetve leveleit töltötte le automatikusan. Az EU közleményében még ennél is sokkolóbb példák szerepelnek: egy német turista Franciaországban mobil tévénézéssel például 46 ezer eurós, vagyis mintegy 12 millió forintos számlát generált magának, egy brit diák pedig normális internethasználat nyomán kapott kézhez utazását követően 2,4 millió forintnak megfelelő mobilnetes számlát.

Nézze meg, mekkora egy honlap!

Mindhárom hazai mobilszolgáltató honlapján találtunk külön tájékoztatót a külföldről való mobilinternetezés nem várt költségeiről. A Pannon honlapján egy olyan táblázatot is elhelyeztek, amelyből bárki megnézheti, hogy bizonyos típusú szolgáltatások használata mekkora adatforgalmat generál: egyórányi chatelés például több száz kilobájtot is felemészthet. Ugyanakkor nem csak a videók, zenék letöltése jár nagy mennyiségű adat megmozgatásával - az [origo] címlapja körülbelül 1 megabájt, de van ennél nagyobb nyitólappal rendelkező portál is, de akár egy blog címlapja is több megabájtos lehet, például ha sok kép, vagy mondjuk mozgóképes reklámok találhatóak rajta.

A tarifák alapján ilyen mennyiségű adatforgalom után akár oldalanként is több ezer forintot számíthatnak fel a külföldi mobilcégek. Mekkora kedvenc portáljának nyitóoldala? A Pingdom.com-on saját kezűleg leellenőrizheti, csak be kell írnia az oldal címét, majd a képernyő alján leolvasni a "Total Objects:" felirat melletti értéket. A YouTube és más videomegosztók, vagy internetes rádiók használata még ennél is jóval nagyobb adatforgalommal jár együtt, ezeket külföldön mobilnetről mindenképpen érdemes elkerülni.

Forrás: T-Mobile

A fenti értékek laptopról történő internetezésre vonatkoznak, de a világháló szolgáltatásait közvetlenül a mobiltelefonról is el lehet érni, s ehhez már okostelefonra sincs szükség. Egy átlagos e-mail-ellenőrzés és néhány csak szöveget tartalmazó levél letöltése próbáink során nagyjából 20 kilobájt forgalmat generált a a Gmail mobilos kliensprogramját használva, míg a Twitteren írt friss üzenetek lekérése 80 kilobájt körüli forgalommal járt. Az oldalakat tömörítve letöltő Opera Mini böngészővel az iWiW mobilos felületére való belépés és néhány üzenet elolvasása után 10-20 kilobájt körüli értéket mutatott a telefon számlálója. Ezek az értékek ugyan aprónak tűnnek, de mint néhány bekezdéssel lejjebb kiderül, mindössze egy megabájtnyi netezés is drága mulatság lehet, érdemes tehát alaposan odafigyelni.

Mindhárom szolgáltatónál kérhetünk korlátozást

Immár mindhárom társaság kínál az adatforgalmat automatikusan korlátozó szolgáltatást - némi eltéréssel.

A Pannon ügyfeleinek a "Netroaming-figyelő" nevű szolgáltatást jelenleg maguknak kell aktiválniuk a cég ügyfélszolgálatán, de július 1-jétől ezt minden előfizetőnél be fogják kapcsolni. Ezt követően a külföldről mobilnetező ügyfelek kapcsolatát körülbelül 7 megabájt (7 ezer kilobájt) forgalom elérésekor, vagyis bruttó 17 ezer forintos számlaösszegnél blokkolják, illetve már korábban, az érték 80 százalékának elérésekor sms-ben küldenek figyelmeztést.

Ezzel szemben a T-Mobile mintegy 28 megabájtnál húzza meg a határt, ennél a szolgáltatónál ez ugyancsak 17 ezer forint körüli tarifát jelent. Ennél a társaságnál a szolgáltatást "EU GPRS Limit"-nek nevezik, és július 1-jére automatikusan aktiválják minden ügyfélnek, addig azonban az ügyfélszolgálaton kell kérni mindazoknak, akiknek szükségük van rá.

A Vodafone-nál "AdatRoaming Költés" nevet visel az azonos célú korlátozás, de itt kétfajta limitet is megállapítottak: az alacsonyabb 17 700 forint, a magasabb 70 ezer forintos, az ügyfelek ezek közül választhatnak. Előbbi a társaság tarifái alapján mintegy 9 megabájt körüli adatforgalmat, utóbbi pedig nagyjából 37 megabájtos adatforgalmat tartalmaz. Az EU-s előírásoknak megfelelően egyelőre ennél a cégnél is kérnie kell az ügyfeleknek a korlátozást, júliustól azonban minden előfizetőnél aktiválni fogják azt.

A lehetőségekhez képest legolcsóbb ajánlatok

Fontos megemlíteni azt is, hogy a fenti forgalmi limit kizárólag az EU-tagországaiba, illetve Norvégiába, Liechtensteinbe vagy Izlandra utazva érhető el. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha mondjuk Horvátországba vagy Törökországba megyünk nyaralni, ez a korlátozás sem fog életbe lépni, így még inkább érdemes előzetesen tájékozódni a tarifákról. Ezt a Pannon esetében ezen az oldalon, a T-Mobile-nál ezen a linken, a Vodafone esetében pedig itt lehet megtenni.

Ha az EU-n belülre utazik külföldre valaki, az itthonihoz hasonló árszinten ugyan nem fog tudni mobilinternetezni, de legalább előre kalkulálható és a normál díjaknál így is lényegesen olcsóbb internetcsomagokat választhat mindhárom hazai mobilcégnél. A Pannon esetében a havidíjas előfizetőknek számára elérhető MobilAdat Roaming 10 nevű szolgáltatással lehet spórolni, ez 3120 forintba kerül, 10 megabájt adatforgalmat tartalmaz (azaz 1 megabájt 312 forintba kerül), és kilenc országban vehető igénybe, kizárólag a cég partnerhálózatain. A használat díja más hálózat esetén megabájtonként mintegy 2500 forintra jön ki, a túlhasználatért pedig 10 kilobájtonként 9 forintot kell fizetni, ami egy megabájtra vetítve durván 900 forintos költséget jelent. A cégtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy május 18-tól 0,1 megabájt (vagyis 102,4 kilobájt) adat forgalmazásáért 59 forintot kérnek majd el: e tarifával egy megabájtnyi letöltésért a korábbinál kevesebbet, 590 forintot kell majd fizetnie a külföldre utazó előfizetőknek.

A T-Mobile 4190 forintért kínálja EU Net 50MB csomagját havidíjas és kártyás ügyfeleinek, ez összesen 50 megabájt forgalmat tartalmaz (az egy megabájtra vetített költség kb. 84 forint), ami a csatolmány nélküli e-mailezés mellett akár portálok mobil változatainak megtekintésére is elegendő. A csomag csupán 24 órányi felhasználást engedélyez, azaz naponta újat kell belőle venni, így a bitekkel spórolva sem lehet tovább meghosszabbítani a világháló használatát. Ezt a kedvezményt a 26 EU-tagországban, Norvégiában, Lichtensteinben és Izlandon lehet használni.

A Vodafone havidíjas ügyfelei számára a Connect Roaming nevű szolgáltatás biztosít kedvezőbb feltételeket a netezéshez. Ez ugyancsak 50 megabájt adatforgalmat tartalmaz, amely 24 órán belül használható fel, de csak bizonyos országok kijelölt mobilhálózatain, 3200 forintos napidíj ellenében, itt tehát a megabájt-költség 84 forint.

Forrás: T-Mobile

Nincs csodarecept

Sajnos nem tudtunk olyan receptet találni, amelynek segítségével ki lehetne kerülni a magas roamingdíjakat, erre esetleg akkor van mód, ha laptopunkhoz kártyafüggetlen modem csatlakozik, és vásárolunk hozzá az adott országban egy kártyás előfizetést, bár az alapköltsége ennek is jelentősebb lehet. Ha tehetjük, érdemes tehát mellőzni a külföldi telefonhasználat közben a mobilinternet használatát, helyette inkább a hotelek wifijét érdemes kipróbálni, bár ez még külföldön sem mindig ingyenes - tapasztalataink szerint sokszor épp a drágább szállodákban kérnek el akár ezreket is fél órányi netezésért.

Ha valaki feltétlenül hírekre vágyik, vagy leveleit akarja elérni, és nincs a közelben wifi, érdemesebb lehet mobiltelefonjáról felkeresni a levelezőszolgáltatás vagy hírportál mobilos változatát, ennek betöltése sokkal kevesebb adat mozgatását igényli. A böngészéshez egy átlagos mobilon a korábban már említett, ingyenes Opera Mini böngészőt ajánlott használni, ez ugyanis tömörítve, a készülékek LCD-jére bőven elegendő felbontásúra kicsinyített képekkel küldi az oldalakat, jelentősen csökkentve a módszerrel az adatforgalmat (és az oldalak letöltésének idejét is).