Szupercuki játék a robot-plüssmaci

Vágólapra másolva!
A japán Fujitsu fejlesztői egy interaktív kommunikációra képes plüssmaci-robotot fejlesztettek ki: a gyerekeknek és időseknek szánt high-tech játék nevetni is tud, fő funkciója azonban az, hogy szeretgetni lehet.
Vágólapra másolva!

Bár olyan kunsztokra még nem képes a robotmaci, mint az A.I. - Mesterséges értelem című film egyik főszereplője, egy hagyományos plüssfiguránál jóval nagyobb tudással bír a Fujitsu fejlesztése.

A japán cég fejlesztői fórumán bemutatott robotmaci háromszáz különböző cselekedetre képes. Beépített gyorsulásmérője, mikrofonja, az orrában lévő digitális kamera, illetve a testén elhelyezett érintésérzékelő szenzorokon képes detektálni a külvilágban zajló eseményeket, és reagálni rájuk. Ha például megbökik a robotmaci hasát megbökdösik, kacagni kezd, és ha rámosolyognak, ő is visszamosolyog partnerére. Szemei kinyitása és becsukása mellett a fejét tudja mozgatni, járni azonban nem képes: többek közt öregek otthonába szánják terápiás célú alkalmazásra.

A japán társadalom átlagos életkora ugyanis egyre növekszik: a 127 milliós lakosság 23 százaléka 65 évesnél idősebb, ezért a robotiparban tevékenykedő cégek egyik fontos piacának számít az idősek gondozása.

Forrás: [origo]