Vágólapra másolva!
Ezen a héten egy klassz, játékprogramok mentéseit kezelő, archiváló és visszaállító szoftvert, kis rendszerigényű zenelejátszó és netrádió-hallgató szoftvert ajánlunk letöltésre. Megérkezett továbbá az örök kedvencnek számító IrfanView képkezelő szoftver új, okosabb verziója, és találtunk egy kényelmes megoldást a Facebook-adatlap biztonságos beállítására is.
Vágólapra másolva!

GameSave Manager

Forrás: [origo]
Az ingyenes mentésmenedzselő program letöltése (5,9 megabájt)

Sokszor előfordulhat, hogy egy korábban már nyüstölt játékot újra előveszünk, ilyenkor pedig jól jöhet, ha nem kell minden elölről kezdeni. Bár mentett állásokat internetes játékcsalás-honlapokról is le lehet tölteni, ha valaki saját korábbi állapotát szeretné használni, akkor erre a programra van szüksége. Az ingyenes GameSave Manager jelenleg 480 különböző windowsos játékkal kompatibilis, - ezek listáját itt lehet olvasni -, segítségével pedig bármikor elmenthetjük egy mappába, és később bármikor visszaállíthatjuk egy program mentéseit. Előnye, hogy abban az esetben is használhatóvá teszi a mentéseket, ha épp most telepítünk újra egy korábban törölt videojátékot.

IrfanView 4.27

Forrás: [origo]

Az ingyenes képnézegető program letöltése (9,2 megabájt, magyar nyelvű)

Az ingyenes IrfanView képnézegető és -szerkesztő programot minden bizonnyal nem sok olvasónknak kell bemutatnunk: a népszerű program legújabb verziója azonban sok újdonságot tartalmaz, ezért kerülhetett be újfent hétvégi letöltésajánlónkba. A Szoftverbázisról letölthető telepítő zip fájljában a szoftverhez elérhető legfontosabb, extra formátumok kezelését biztosító bővítményeket, és a program magyarítását is elérhetővé tettük, ezeket a főalkalmazás installálása után lehet telepíteni.

Újdonságainak teljes listája itt olvasható, ezek közt egyebek mellett új képernyőmentési funkciókat találhatunk, amelyek például több képernyőt elfoglaló honlapok tartalmának képfájlba mentését teszik lehetővé automatikus összefűzéssel. Kevesen tudják, hogy a programmal akár PDF fájlba is elmenthetünk képeket, és egyszerre sok fájlon is végeztethetünk olyan műveleteket, mint például az átméretezés.

Clementine Player

Forrás: [origo]

Az ingyenes zenelejátszó és internetrádiós szoftver letöltése (9,2 megabájt)

Munka, tanulás közben sokan szeretnek zenét hallgatni, erre a célra pedig elegendő egy egyszerű, minél kisebb erőforrást igénylő lejátszó is. Ezek közé sorolható a Clementine Player is, amely a zenefájlok lejátszása mellett többek közt lehetővé teszi a számok közti keresést, és internetes rádiók hallgatását is. Ez utóbbiak közül az itthonról fizetős Last.fm és az ingyenes, zömmel liftzenét sugárzó SomaFM támogatása alapból benne van a programban, de manuálisan más netrádiók URL-jét is be lehet táplálni. A lejátszót gyors működés jellemzi, ezenkívül passzív működésekor ikonja a Tálcáról érhető el, a lejátszott számokat azonban felugró ablakban is megjeleníti - de ezt a szolgáltatást ki lehet kapcsolni.

SaveFace

Forrás: [origo]

Az ingyenes bookmarkletet erről az oldalról helyezheti böngészője könyvjelző eszköztárjára

A SaveFace nem egy letölthető program, hanem egy olyan szkript, amely a Facebook közösségi szájt adatvédelmi beállításait kapcsolgatja át automatikusan úgym hogy a szájton publikált tartalmakat csak az ismerősök láthassák. Használatához elsőként a böngésző könyvjelző eszköztárba húzni az egérrel ezt a linket: SaveFace

Ezt követően a Facebookra belépve csak rá kell klikkelni a gombra, amely pár másodperc alatt elvégzi a közösségi oldal adatvédelmi beállítását úgy, hogy az azon publikált tartalmakat bárki ne, csak az ismerősök láthassák. Ha valaki azt szeretné, hogy ismerőseinek ismerősei is lássák a bejegyzéseit, annak manuálisan érdemes testre szabni a beállításokat, amelyben korábbi cikkünk nyújthat segítséget.

Ha bárki látványos bizonyítékot szeretne látni arról, hogy milyen veszélyeket is rejt a Facebook nem megfelelő beállítása, annak érdemes felkeresnie az OpenBook nevű szájtot. Ennek keresője ugyanis az összes, nyilvánosan elérhető tartalomban kutakodik, sokszor igen bizarr eredményeket a nagyvilág elé tárva.