A fájlcserélők segítik a zeneipart egy holland kutató szerint

Vágólapra másolva!
Aki sok zenét tölt le a fájlcserélőkről, az is többet vásárol jogtiszta forrásból, ráadásul koncertekre, DVD-kre, ajándéktárgyakra is többet költ a kedvenceitől az amszterdami egyetem kutatója szerint.
Vágólapra másolva!

A tanulmány szerint semmi bizonyíték nincs arra, hogy a fájlcserélők működése miatt csökkentek volna a nagy tartalomszolgáltatók eladásai, sőt, a szerző, Nico van Eijk professzor egyenesen azt állítja, hogy a fájlcserélkők felhasználói között vannak a zeneipar legjobb vásárlói.

"Csak az eladások csökkenésének egy része tudható be a fájlcserélőknek. A zeneipar veszteségei ellenére amiatt, hogy a kultúra nagyobb szelete válik elérhetővé általuk, összességében a fájlcserélő rendszerek gazdasági hatása rendkívül pozitív" - vélekedik a kutató az Inquirer beszámolója szerint. Eijk szerint a digitális technológia fejlődése miatt a kiadóknak nem azok felhasználóit kellene üldöznie, hanem új módszereket kellene találnia a bevételszerzésre.

A holland felhasználók bevonásával készült felmérés szerint a fájlcserélők felhasználói ugyanolyan, 68 százalékos arányban vásárolnak zenét, mint azok, akik nem töltenek le p2p-rendszerekből. A fájlcserélők felhasználói viszont sokkal elkötelezettebb zenerajongók, akik nem csak zenét vesznek, de koncertekre is többet járnak, és mind a zenei DVD-kből, mind az együttesek logójával ellátott ajándéktárgyakból, mind videojátékokból többet vásárolnak.

Nico van Eijk szerint a fájlcserélőkről való zeneletöltés és a zenevásárlás kéz a kézben jár egymással, ezért a kalózkodás elleni fellépéssel a zeneipar saját hűséges vásárlóit idegenítheti el magától.