Titkos adatok lehetnek a használt fénymásolón is

Vágólapra másolva!
Sajtóbeszámolók szerint egy amerikai raktárban több ezer leselejtezett fénymásológép közül számos titkos adatot találtak szakértők - az utóbbi években készült berendezéseket ugyanis már merevlemezzel is felszerelik, ezen pedig számos feldolgozott oldal megmarad.
Vágólapra másolva!

A CBS News beszámolója szerint New Jersey-ben mintegy hatezer darab digitális fénymásológép várta egy raktárban, hogy újra eladják, szakértők pedig csaknem mindegyik masinán bizalmas adatokra bukkantak. A lap szakértője szerint 2002 óta csaknem mindegyik digitális fénymásolót felszerelik merevlemezzel is, amelyen a PC-hez hasonlóan mentésre kerülnek a lemásolt dokumentumok, fotók, vagy a nagyobb tudású modellek esetében a szkennelt és e-mailen továbbküldött képek.

Titkokat rejthet a fénymásoló

A megvizsgált használt fénymásolókon egyebek mellett tb-számok, születési anyakönyvi kivonatok, banki információk és adóbevallásokra kópiáira is bukkant a lap által felkért szakértő, John Juntunen aki egyébként az ilyen készülékeken lévő adatok megsemmisítését végző szoftver értékesítésével is foglalkozik.

Juntunen tanulmányának elkészítéséhez szándékosan olyan gépeket választott ki a használt berendezések közül, amelyek ára alacsony volt, a beépített számláló szerint pedig lehetőleg minél több oldalt fénymásoltak rajtuk. Négy fénymásolót vásárolt meg darabonként 60 ezer forintnak megfelelő összegért, ezek közül az egyik üvegén még rajta is felejtettek egy dokumentumot, amelyből kiderült, hogy egy New York állambeli rendőrörs szexuális bűncselekményekkel foglalkozó részlegén volt használatban.

Erőszaktevőkről és dealerekről is találtak adatot

A négy fénymásolóból mintegy fél órányi munkával kiszerelte a merevlemezeket, amelyekről az internetről ingyen letölthető adatvisszaállító szoftverek segítségével több tízezer fénymásolt vagy szkennelt oldalt állított vissza 12 órányi ellenőrzés folyamán. Ezek közt például családon belüli erőszakkal kapcsolatos bejelentéseket, valamint szexuális bűnelkövetők listájára is rábukkant, a második gépen pedig egy drogbanda leleplezéséről talált információkat.

A harmadik fénymásológép egy New York-i építkezési cégé volt korábban, ezen egy, az egykori World Trade Center közelében készülő épület terveit, és alkalmazottak fizetési adatait találta meg személyes adataikkal egyetemben. A negyedik berendezés egy biztosítótársaságé volt, ezeken háromszáz oldalnyi, az ügyfelek egészségügyi adatait tartalmazó információra bukkant. Az amerikai lapnak a Sharp fénymásolókkal foglalkozó helyi leányvállalatának vezetője úgy nyilatkozott, véleménye szerint a gyártóknak fel kellene hívnia a vásárlók figyelmét arra, hogy nem csak a leselejtezett PC, de akár a fénymásoló is rejthet bizalmas adatokat.

Drága a biztonsági szoftver a fénymásolókhoz

A vállalat felmérései szernit egyébként az amerikai emberek 60 százalékának nincs tudomása arról, hogy egy modern fénymásolóban merevlemezen tárolódnak az adatok, amelyeket később - bizonyos korlátokon belül - vissza is lehet állítani. Ugyanakkor a CBS Newsnak minden nagyobb gyártó úgy nyilatkozott, árusít berendezéseihez titkosító vagy az adatok eltávolításához szükséges kiegészítéseket, bár ezek sokszor elég sokba kerülnek.