Percek alatt végez a könyvvel a villámgyors szkenner

Vágólapra másolva!
Szupergyors könyvszkennelési megoldást fejlesztettek ki a Tokiói Egyetem kutatói: a nagy sebességű digitális kamerát használó technológia néhány perc alatt digitalizálni tud egy több száz oldalas könyvet.
Vágólapra másolva!

A hagyományos, síkágyas szkennereknél jóval kényelmesebb módját kínálja a hagyományos papírkötetek digitalizálására a japán fejlesztés. Masatosi Isikava professzor és munktatársai egy másodperceként 500 képkockát rögzíteni képes, nagy sebersségű digitális fényképezőgépet alkalmaztak megvalósításához.

A villámgyors sorozatfelvételre képes fényképezőgép gyors lapozás mellett is képes rögzíteni a lapok tartalmát digitális formában, egy szoftver pedig a fotók elemzésével az eredeti oldalkép legenerálását is lehetővé teszi, így a sebesen lefotózott oldalak nem lesznek torzak. A fejlesztők közlése szerint a megoldás egy 200-250 oldalas könyv tartalmát alig több mint egy perc alatt beolvassa, a fotók elemzését pedig egy átlagos PC-vel is el lehet végezni, bár ez további időt igényel, ennek minimalizálásán még dolgoznak.

A japán kutatók várakozásai szerint további fejlesztések eredményeként egyszer majd akár egy iPad vagy iPod-méretű eszközbe is integrálni lehet majd a villámgyors lapolvasási technológiát, a professzionális célú felhasználásra szánt változata azonban két-három éven belül elérhetővé válik a tervek szerint.