Medvegyev iPhone-on chatelne Obamával

Vágólapra másolva!
Barack Obama régóta ismert kütyümániájáról, az azonban csak most, a washingtoni nukleáris biztonsági csúcstalálkozón derült ki, hogy az orosz államfő sem veti meg a modern technológiát.
Vágólapra másolva!

Dmitrij Medvegyev, az Orosz Föderáció elnöke kedden, a washingtoni Brookings Intézetben tett látogatása alkalmával javasolta: a közvetítők hada helyett célszerűbb lenne, ha ő és Obama iPhone-on chatelve, vagyis rövid sms-üzeneteket váltva tartanának kapcsolatot egymással (amiket a készülék, több más koszerű típushoz hasonlóan, párbeszédes formában fűz össze).

"Nem e-mailezünk egymással, de ez lenne a leggyorsabb módja annak, hogy kapcsolatban legyünk." - mondta az orosz államfő a CNet beszámolója szerint. "Ebben az esetben elég lenne, ha iPhone-ok lennének nálunk, így bármikor egymásra üzenhetnénk, vagy e-mailezhetnénk. Én eléggé otthon vagyok ebben, és amennyire tudom, Obama elnök is."

Medvegyev valóban otthonosan mozog a korszerű kommunikációs eszközök használatában, ami azonban Oroszországon kívül mindeddig nem volt olyan köztudott róla, mint Barack Obamáról, aki beiktatása után sem volt hajlandó megválni kedvenc Blackberry okostelefonjától. Kérdés, hogy az orosz elnökkel való szorosabb kapcsolat kedvéért hajlandó lenne-e iPhone-ra váltani - e-mailezni mindenesetre az ő típusa is tökéletes.

Az orosz elnök blogot ír a LiveJournal portálon, videoblogja van a Kreml honlapján, és készül a twitteres csatornája is. Az államfő saját bevallása szerint már nem a tévéből és az újságokból tájékozódik, amikor reggel felkel az ágyból, hanem az intereten nézi meg a híreket. "Csak felmegyek a netre, és ott mindent megtalálok, beleértve azokat a médiumokat is, amelyek tetszenek az orosz elnöknek, és azokat is, amelyek gyűlölik az orosz elnököt" - mondta.

Medvegyev szerint a weboldalak lehetővé teszik a politikusok számára, hogy közvetlenül maguk jussanak el a hírek, riportok, információk forrásaihoz, így kevésbé szorulnak rá asszisztenseik szolgálataira a napi tájékozódásban. "Magunk merülhetünk bele az információkba... Megváltoztak az idők. Bármit is olvasok akár én, akár Obama elnök, mindig ott a lehetőség, hogy felmenjünk a netre, és utána nézzünk, mi is történik valójában. Ez persze nem azt jelenti, hogy az internet az igazság végső forrása. De mindenképpen egy alternatív információforrás" - írja a Cnet.

A jelenlegi orosz elnök már beiktatása előtt reményt keltett az oroszországi demokrata és szabadságjogi aktivisták körében azzal, hogy úgy nyilatkozott, az internet segíthet garantálni a média szabadságát. A szkeptikusok szerint viszont Medvegyev rácáfolt erre a nyilatkozatára, és az ellenzéki aktivistává vált Gari Kaszparov sakkvilágbajnok is beszámolt róla a Wall Street Journal hasábjain, hogy a választásokat elcsalták, az államfő és elődje, Vlagyimir Putyin pedig "egyaránt a demokrácia, a szabad verseny és a szabad véleménynyilvánítás ellenségei". Az Amnesty International nemezetközi jogvédő szervezet ugyanezen az állásponton van.