Ledarálták és meghackelték az iPadet

Vágólapra másolva!
Mindenen keresztülment az iPad az elmúlt három nap alatt, ami egy kütyüre várhat. A háromszázezer példányban eladott táblaszámítógépet tesztelték turmixgépben, meghackelték, és természetesen teletömték alkalmazásokkal.
Vágólapra másolva!

Háromszázezer iPadet kapkodtak el az árusítás első napján. Az Apple táblagépéből harmincezerrel több fogyott, mint az iPhone-ból. A háromszázezer példányos forgalomhoz az is hozzájárult, hogy az iPad bejelentése után 150 ezren rendelték elő a készüléket. A számba beleszámítanak a kereskedelmi partnerekhez - például a Best Buy üzletlánchoz - kiszállított iPad-ek is.

Az elemzők szerint még korai messzemenő következtetéseket levonni az adatokból. Az igazán érdekes számok majd egy hónap múlva állnak rendelkezésünkre, amikor össze lehet vetni, hogy a hasonlóan kategóriateremtő iPhone első havi 1,1 milliós eladásaihoz képest hogyan teljesít az iPad.

Forrás: [origo]
Tízezernyi alkalmazással indult az iPad

Az iPadet vásárlók valószínűleg nem böngészéssel töltötték a hétvégét: több mint egymillió alkalmazást, és 250 ezer könyvet vásároltak az Apple szoftver- és könyvesboltjából. A cég statisztikái szerint az átlagos felhasználó három alkalmazással és egy könyvvel tett próbát.

Hibás wifivel szállították az iPadet

Az első generációs kütyüt vásárlók - mint annyi korábbi esetben - ismét nem jártak igazán jól. Az Apple felhasználói fórumára tömegesen érkeztek be az iPad wifi csatolójával elégedetlen felhasználók. A pechesebb vásárlók kütyüje még olyan helyeken is nehezen talál kapcsolatot, ahol más eszközök, például iPhone-ok és notebookok, erős jelet fognak. A hiba jobbára független a használt hálózati eszközök típusától, az iPadek az Apple gyártmányú routerekkel sem működnek jobban együtt, mint a más gyártóktól származókkal.

A probléma nem minden felhasználónál bukkant fel, a legújabb N-es szabványú hálózatokat használóknak például többnyire nincs gondjuk a netezéssel. A hibás darabokat kifogók a fórum tanulsága szerint egyszerűen kicseréltethetik a hálózati kapcsolatot el-eldobó iPadjeiket új, problémamentes példányokra az amerikai Apple boltokban.

Kerék alá tették, onnan is kivették

Nem született még annyira forradalmi kütyü, ami meghatotta volna az ipari turmixgépeket, és azokat reklámozó darálós videókat gyártó Blendtec stábját. Az iPad sem kerülte el a sorsát, a készülék piacra kerülése után egy nappal máris felkerült az internetre a kütyü megsemmisítését dokumentáló videó. Az Apple tabletje nem adta magát könnyen, Tom Dicksonnak, a darálást celebráló vezérigazgatónak először ketté kellett törnie az iPadet, hogy egyáltalán beleférjen a turmixgépbe.


A darálót nem úszta meg az iPad

A Blendtec 2006-ban kezdett bele a darálós reklámkampányba. Az elmúlt négy évben több Apple termékkel volt dolguk, már a cég forradalmi okostelefonjaiból is készítettek turmixot.

Szabad a gazda

Másfajta törésteszt is várt az Apple tabletjére. A hackerek nagy erőkkel kezdtek bele a frissen megjelent kütyü feltörésébe. A szaknyelven jailbreaknek nevezett törés teszi lehetővé, hogy a felhasználók bármilyen, az Apple jóváhagyását nélkülöző szoftvert - akár kalózprogramokat - is telepítsenek a készülékre. A siker nem váratott magára sokáig. A MuscleNerd nevet viselő hacker vasárnap tett közzé egy videót, amin a számítógépéről távvezérelt iPad látható. A programozó szerint a most megtalált biztonsági résen keresztül a 3G-s iPadet is fel lehet majd törni.


A hackerek is birtokba vették az Apple táblaszámítógépet

A készülék feltörése természetesen Steve Jobs mély rosszallásának kivívásával, és a garancia elvesztésével jár. Ez azonban nem fogja visszatartani a kísérletezni vágyó fejlesztőket és felhasználókat attól, hogy felszabadítsák készülékeiket.

Itthon még nem kapható

Arról még nincs információ, hogy hazánkban mikor lehet majd kapni az iPadet, illetve mennyibe fog kerülni. Csupán azzal számolhatunk, hogy az európai országok Apple boltjai a hónap végére ígérik a készüléket. A táblagép legolcsóbb változatát 500 dollárért vihetik haza a vásárlók, a mobilnetes kapcsolódási lehetőséget is tartalmazó készülék ára pedig 630 dollárról indul. Egyelőre csak a wifis változat került fel a boltok polcaira, a 3G-s iPadre a hónap végéig kell várniuk a vásárlóknak.

A türelmetleneknek nem kell rögtön New Yorkig repülniük, ha most azonnal meg szeretnék venni az Apple tabletjét. A magyar aukciós portálokon már több iPad jelent meg, ám a licitálók jelentősen fel is verték az árukat. Aki rá tud szánni 200-250 ezer forintot a kütyüre, ezen a módon pár nap alatt iPad-tulajdonossá válhat.