Kinyírhatja a mobilos navigáció a gps-gyártókat

Vágólapra másolva!
Az öt legnagyobb európai piacon jelentősen nőtt azoknak a felhasználóknak a száma, akik mobiltelefonjukat használják GPS-navigációra. A mobilos térképek közvetlen fenyegetést jelentenek a hagyományos gps-ek gyártói számára.
Vágólapra másolva!

A ComScore cég tanulmánya szerint az elmúlt egy évben 68 százalékkal emelkedett azoknak a felhasználóknak a száma a brit, francia, német, spanyol és olasz piacokon, akik nem külön GPS-navigátort, hanem mobiltelefonjukat használják az autóval való tájékozódásra. A cég szerint az öt országban mintegy 21,1 millióan használnak mobiltelefonos navigációt: ez a szám 700 ezerrel több, mint ahányan 2008-ban és 2009-ben GPS-navigációs eszközt vásároltak összesen.

A mobiltelefonos navigációt használók számát gyarapítja egyebek mellett az is, hogy a Nokia az idén ingyenessé tette a korábban fizetős navigációs szoftverét, amely a világ legtöbb országára lefedettséget biztosít - igaz, az új programot nem lehet minden korábban kiadott készülékkel használni. A Google Térképek szolgáltatást ugyancsak ingyenesen lehet használni mobiltelefonról, ám ez komoly mobilinternetes forgalmat generál, így külföldön különösen nem ajánlott használni, de belföldön is csak kellő óvatossággal. A Nokia térképét offline, netkapcsolat nélkül is lehet használni, raktározásához esetleg memóriakártya vásárlására lehet szükség.

A ComScore statisztikái szerint a legtöbben - 68 százalék - az autóban használják a mobiltelefonos navigációt, a felhasználók 27 százaléka viszont gyalogos közlekedés vagy biciklizés közben veszi elő készülékét. A telefonos navigáció mellett szól az is, hogy csak mobil kommunikációra képes készülékekkel lehetséges megvalósítani az A-GPS technológiát, amely a mobilhálózatról a tartózkodási hellyel kapcsolatos információkat tölt le, ezáltal jelentősen meggyorsítva a műholdak megtalálását, vagy viszonylag hatékony iránymutatást adni az égre csekély rálátást biztosító szűk utcákban is.