Kártevő szúr ki az XP-sekkel

Vágólapra másolva!
Egy jelszótolvaj kártevő olyan alaposan beágyazza magát a Windows XP-be, hogy az operációs rendszerrel is összeakad, nem kis kényelmetlenséget okozva a felhasználóknak és a Microsoftnak.
Vágólapra másolva!

A BBC beszámolója szerint az Aureon nevű kártevő egy ún. rootkit, azaz olyan vírus, amely mélyen beleássa magát az operációs rendszerbe, hogy minél nehezebben lehessen detektálni. Az elsőként 2008-ban károkozó monitorozza az internetforgalmat, és felhasználói nevek, jelszavak, bankkártyaszámok után kutakodik, a fertőzött gépeket távirányíthatóvá teszi.

Amellett, hogy az Aureon a fent említett módon kárt okoz, most magával az operációs rendszerrel is összeakadt. A Microsoft ugyanis még februárban kiadott egy olyan frissítést a Windows XP-ben, amely az operációs rendszer magját érinti, ahol a fertőzött gépeken a kártevő is megbújik. A frissítés települése után azonban összeakadt a kártevővel, ami azt eredményezte, hogy a fertőzött számítógépek folyamatosan lefagytak.

Annak érdekében, hogy ezt elkerüljék, a mostani javítások települése előtt a Windows Update-ről érkező frissítés leellenőrzi, hogy az adott gépen megtalálható-e az Aureon, s ha igen, nem telepíti fel a frissítéseket. Bár ennek következtében a javítások sem telepítődnek a gépre, a rendszer legalább nem válik használhatatlanná, ezáltal a gépen lévő kártevőt is egyszerűbb eltávolítani. Erre például a Microsoft saját, ingyenes víruskeresőjét is lehet használni.