Kábelszakadások fenyegetik az internetet

Vágólapra másolva!
A kontinensek közti internetes összeköttetést biztosító tengeralatti optikai kábelek a világ információs és pénzügyi artériájaként működnek. Szakértők szerint égető szükség lenne üzemzavar esetén beüzemelhető tartalék összeköttetésekre, mivel egy komolyabb kábelszakadás nagyon komoly krízishelyzetet okozhat térségekben, pedig az sem kizárható, hogy terrortámadások érik majd ezeket az infrastruktúrákat.
Vágólapra másolva!

Az IEEE nemzetközi mérnöki szervezet tanulmányának szerzői szerint hatamlas szükség lenne egy globális tartalékvonal-hálózatot létesíteni az óceánok, tengerek alján kihúzott optikai kommunikációs kábelekhez. A régiókat összekötő vízalatti kábeleken zajlik ugyanis csaknem minden nemzetközi kommunikációs és pénzügyi tranzakciós forgalom az internetes adatok átvitele mellett.

Karl Rauscher, az IEEE munkatársa szerint a tartalék kapcsolatok létesítésére még azelőtt szükség lenne, hogy egy valódi krízis kialalkulása nyomán lenne szükség rájuk. Noha a tanulmány szerzői a Reutersnek úgy nyilatkoztak, hogy jelenleg egy nagyobb régiót, vagy az egész világot érintő hálózati kiesés valószínűsége ugyan csekély, de nem zárható ki teljesen. Egy ilyen esemény azonban nagyon súlyos csapást mérne a nemzetbiztonságra és a gazdasági stabilitásra, a műholdas kapcsolatokon keresztül ugyanis nem lehet kontinensnyi kommunikációs forgalmat továbbítani.

Ez utóbbi technológia kapacitása közelében sincs az optikai kábelekéhez - derül ki a tanulmányból, tartalék vonalak nélkül pedig a világ pénzügyi piacai egészen egyszerűen megállnának. A szakértők ezen kívül azt is fontosnak tartják, hogy a kábelek üzemeltetői készüljenek fel arra, hogy az optikai szálakat és az ezek fektetését végző hajókat terrortámadások érhetik. Az utóbbi néhány évben számos alkalommal okozott fennakadást a Közel-Keleten és Ázsiában a tengeralatti kábelek sérülése. A kutatók szerint nem az infrastuktúrák megbízhatósága csökkent, hanem az azoktól való függés nőtt meg jelentősen az elmúlt években.