Gamer húsvét: olcsó játék a felnőtteknek

Vágólapra másolva!
Igazi gyöngyszemeket lehet találni a leértékelt videojátékok között. A Mafiában és a Grand Theft Auto-sorozat tagjaiban bűnözői karriert kell befutni, a Civilization-ben világbirodalmat lehet építeni, de lehet venni lövöldözős horrort vagy lopakodós játékot is két mozijegy áráért.
Vágólapra másolva!

Az idei év első hónapjai kifejezetten erősnek számítottak a szokásos uborkaszezonhoz képest, de ettől függetlenül most is nagyságrendekkel kevesebb játék jelent meg, mint a kiadók által legfontosabb időszaknak tartott év végi hajrában. Ilyenkor, a régebben várt nagy költségvetésű programok megérkezéséig érdemes néhány régebbi, kedvező áron megvásárolható játékkal elütni az időt. Szerencsés esetben igazi gyöngyszemeket lehet találni a leértékelt címek között.

A tökéletes bűntényre készülve

A Mafia és a Grand Theft Auto III rajongói közt hosszú évek óta tartó háborúskodás zajlik, a két játék szinte teljesen egyszerre jelent meg, hogy forradalmasítsák a szabadon bejárható területre épülő akciójátékok stílusát. A Mafia talán valamennyivel lineárisabbra sikeredett, de a történet, és az akkoriban elképesztőnek számító grafika miatt mindenképpen egy lapon kell említeni a két játékot. Mindkét játék célja a tökéles bűnözői karrier: autót kell lopni, lövöldözni kell, és a legkülönfélébb kemény bűncselekményeket kell elkövetni. Nem csoda, hogy az aktivisták mindent megtesznek, hogy betiltassák az epizódokat, melyek természetesen ennek ellenére, vagy épp ezért mind rekordmennyiségű pénzt termeltek a kiadónak.

GTA Vice City: a nyolcvanas évek nem is volt égő

Augusztusban érkezik a - jelenleg 2990 forintént beszerezhető - Mafia folytatása, illetve hamarosan érkeznek a Grand Theft Auto IV eddig csak Xbox 360-ra megjelent kiegészítői PC-re, így mindenképpen érdemes az előzményeket végigjátszani. A Grand Theft Auto Trilógia (2990) a még két dimenziós megjelenítéssel készült első két epizódot, illetve a Grand Theft Auto III-mat tartalmazza, külön vásárolható meg a sorozat talán legsikeresebb epizódja, a Vice City (2990), valamint a San Andreas (4990), ami a Grand Theft Auto IV előtti utolsó, gyakorlatilag szerepjáték elemekkel megtűzdelt epizódja volt.

Víz alatti horrorvilág

Már kapható a BioShock 2, de a végigjátszás előtt mindenképpen érdemes kipróbálni az első részt, ami most 2990 forintért vásárolható meg. A szürreális, art deco stílusban felépített, titkos vízalatti világban szörnyű kalandok várnak az átlagos lövöldékhez szokott játékosokra. Nem csupán a túlélés a cél, a gamernek morális döntéseket is meg kell hoznia, hogy aztán eljuthasson a pozitívabb, vagy éppenséggel negatívabb végkifejlethez. Míg az első epizódban a játékos egy repülőbalesetnek köszönhetően csöppen az egykoron vízalatti paradicsomnak tervezett, majd szép lassan horrorisztikus események szemtanújává-, és gyakorlatilag az események főszereplőjévé váló helyszínre, addig a folytatásban Rapture egyik őshonos lakójának bőrébe kell bújni, aki hatalmas pusztításra képes.

Hasonlóan nyomasztó, mégis lebilincselő az elmúlt évek egyik legjobb akció-szerepjátékának számító Fallout 3 képi világa, illetve története. A nukleáris holokausztot követő, poszt apokaliptikus történet főszereplője akár teljes városokat tehet a földdel egyenlővé, de ugyanakkor meg is kímélheti az ott lakók életét, tehát ebben a történetben még fontosabbak az erkölcsi döntések. A legendás sorozat harmadik epizódja most 4990 forintért vásárolható meg. Az idén ősszel érkező Fallout: New Vegas megjelenése előtt érdemes újra bejárni a játék hatalmas világát, és teljesíteni a több tucat fő-, és mellékküldetést.


Fallout: csak semmi pánik, a világnak vége

Egy újabb legenda harmadik epizódja idén ősszel jelenik meg, a mozivásznat is megjárt Max Payne első epizódja megjelenésekor gyakorlatilag megreformálta az akciójátékok műfaját. A mozis látvány, a filmes effektek használata, a brutális akciójelenetek, lövöldözések, és a film noir műfajra jellemző pesszimista történet elvarázsolta a játékosokat. Az első két epizódot tartalmazó csomag most 2990 forintért vásárolható meg.

A legjobb védekezés a támadás

A Civilization az egyik legrégebbi, és egyben legsikeresebb stratégiai játéksorozat, melynek ötödik, alapos grafikai ráncfelvarráson átesett epizódja valamikor ősszel jelenik meg. A sorozat első része 1991-ben jelent meg, és annak ellenére, hogy az elmúlt években a valósidejű-, akciódús megvalósítás vált a műfaj uralkodó irányvonalává, a Civilization fejlesztői megmaradtak a hagyományos, körökre osztott játékmenetnél. A játékosnak alaposan meg kell fontolnia minden lépését, a megadott számú akció után az ellenfél következik, és az nyer, aki megadott számú lépésben több területet tud meghódítani, és több fejlesztést tud elvégezni a birodalmában. A játékos feladata egyébként több különböző civilizáció, nemzet felvirágoztatása, a kampány többnyire több történelmi korszakon átívelve a közeljövőben ér véget. A Civilization-játékok sikerének titka részben a grafika skálázhatóságának köszönhető, a játék futtatásához egy kevésbé korszerű laptop is elegendő.


Civilization 4: az egész a kőbunkóval kezdődött

A Civilization III Gold csomag az alapjáték mellett tartalmazza a Play the World és a Conquests kiegészítőket is, a pakkért mindössze 2990 forintot kell most kifizetni. A Civilization IV Complete névre hallgató összeállítás 4990 forintba kerül, szintén tartalmazza az alapjátékot, valamint a Warlords és a Beyond the Sword című kiegészítőket. A legújabb, Civilization IV: Colonization című rész szintén 4990 forint kifizetésével szerezhető be, az önállóan telepíthető, és futtatható kiegészítő különlegessége, hogy a választható nemzeteket az 1492-től 1792-ig terjedő időszakban kell vezetni, és felvirágoztatni.

Végiglopakodva a világháborún

A Commandos-sorozat - 1998-ban kezdődött - hihetetlenül sikeres időszaka nagy meglepetésre akkor ért véget, amikor a fejlesztők megpróbáltak akciójátékot készíteni a megszokott taktikai elemeket felvonultató, akciódús stratégia helyett. Az első epizódok alaposan megizzasztották a játékosokat, a világháborús küldetések során különböző feladatra kiképzett katonák mozgatását, akcióit kellett úgy összehangolni, hogy az ellenfelekkel alaposan megszórt, nehezen megközelíthető bázisokra, táborokba bejussanak, és ott elvégezhessék a lehetetlennél is nehezebb feladataikat.


Commandos: szabotázs, gyilkosság, nácik

Az irányítható egységek közt akad például közelharcban-, vagy tűzharcban erősebb egység, illetve kém, aki képes észrevétlenül, az ellenfél egyenruhájába öltözve behatolni az ellenséges területre. A Commandos-széria epizódjai sikeresen ötvözték a stratégiai-, és az akcióelemeket, a színtiszta akciójátékként készült utolsó epizód azonban csalódást okozott a rajongóknak. A 2990 forintot kóstáló Commandos Ultimate Anthology válogatás tartalmazza a Commandos: Behind Enemy Lines, a Commandos: Beyond the Call of Duty, a Commandos 2: Men of Courage, a Commandos 3: Destination Berlin, valamint a Commandos: Strike Force című epizódot is.

A Gamemania sorozatban megtalálható még a Civilization fejlesztői által készített Railroads!, melyben vasútvonalakat kell kiépíteni és menedzselni, illetve a Stronghold 2 Deluxe, melyben a gamer egy középkori birodalom vezetőjévé válhat. Mindkét játék 2990 forintba kerül, az utóbbi az alapjátékhoz kiadott összes javítást, és kiegészítést tartalmazza.

Tóth Tibor