Adataik védelmére szólítják fel a Zümm felhasználóit

Vágólapra másolva!
A Gmail levelezőbe épített linkmegosztó szolgáltatás, a Zümm felhasználóit egy külön rendszerüzenetben szólítja fel a Google adatvédelmi beállításaik pontosítására.
Vágólapra másolva!

A keresőóriás február elején indította útjára a Zümmöt (angolul Buzz), amely egy leginkább az iWiW üzenőfalára hasonlító szolgáltatás, amelyen linkeket, képeket, vagy saját üzeneteiket oszthatják meg ismerőseikkel a Gmail levelezőt használók.

Hiányos adatvédelmi lehetőségei miatt a szolgáltatást számos kritika érte, melyek jelentős részét a Google a bevezetés óta orvosolta. Annak érdekében azonban, hogy a felhasználók éljenek is az új adatvédelmi lehetőségekkel, a társaság a Zümmre belépőket egy rendszerüzenet fogadja, amelyről a legfontosabb beállításokat lehet elvégezni.

Ezek közt egyebek mellett be lehet állítani azt, hogy kik férjenek hozzá a Zümmön publikált bejegyzésekhez, mely ismerősök frissítésére kíváncsi maga a felhasználó, illetve a publikus Google-profilon idegenek láthassák-e az ismerősök listáját vagy sem. Ugyancsak konfigurálni lehet azt, hogy külső alkalmazások közül melyek publikálhatnak bejegyzéseket a Zümmön - például egy képalbum feltöltésekor automatikusan elküldik annak linkjét a kontaktoknak.

A Google egyébként maga is beismerte, hogy nem ment zökkenőmentesen a Zümm bevezetése, a szolgáltatást egyébként jelenleg 170 millióan használják. A Gmailből elérhető közösségi felületet egyébként bármikor ki lehet kapcsolni a lap alján lévő Zümm kikapcsolása linkre klikkelve.