128 gigabájt is fér az új Blu-ray-re

Vágólapra másolva!
A DVD-k utódjának tekintett optikai lemezek legújabb, BDXL nevű változata 100 és 128 gigabájt adatot tud majd tárolni. Hamarosan olyan Blu-ray-filmek is megérkeznek, amelyekre el lehet menteni beállításokat is.
Vágólapra másolva!

A technológia útját egyengető Blu-ray Disc Association bejelentette, hogy újfajta Blu-ray lemezformátumokat vezet be. A BDXL-nek nevezett lemezek a korábbi 25 és 50 gigabájthoz képes jóval több, 100 és 128 gigabájt adatot raktározni képes változatban lesznek majd elérhetők, újraírható változatuk pedig 100 gigabájt kapacitású lesz.

Több réteg, több adat

A megnövelt adatkapacitást a fejlesztők a lemezeken alkalmazott rétegek számának növelésével érik el: a korábbi egy- és kétrétegű Blu-ray-ekhez képest a BDXL fajtákon már négy rétegben lehet tárolni az adatokat.

A szabvány kidolgozói szerint a BDXL lemezeket eleinte elsősorban vállalati környezetben fogják alkalmazni például adatmentésre, később azonban az átlagemberek által használt eszközökben, így például számítógépes Blu-ray-meghajtókban, asztali digitális felvevőkben is elérhetővé válnak majd, bár azt még nem tudni, pontosan mikortól.

Menteni is lehet majd a Blu-ray filmekre

Egy másik újfajta Blu-ray formátumot is bemutattak, ez az Intra-Hybrid (IH-BD)nevet viseli, és az az extra szolgáltatása, hogy a védett tartalom - például film, szoftver - mellett egy olyan adattároló réteget is tartalmaz, amelyre írni is lehet adatokat. Például egy film esetében el lehet menteni a kedvenc jeleneteket, a felirat, szinkron beállításait, és azt egy másik lejátszón is rögtön elő lehet hívni.

Rossz hír viszont, hogy az új fajta Blu-ray-formátumokkal a jelenleg forgalmazott eszközök nem kompatibilisek, csak új lejátszókkal lesznek működőképesek - ugyanakkor az új harverek olvasni tudják majd a "hagyományos" Blu-ray lemezeket.