Vágólapra másolva!
Robbanásbiztos, fémlítiumot nem tartalmaztó akkumulátorokat fejlesztettek ki a Stanford kutatói. A szakemberek szerint az új technológia régi akadályokat távolít el a nagyobb teljesítményű laptop-, fényképezőgép és okostelefon akkumulátorok fejlesztése elől.
Vágólapra másolva!

A robbanásveszély megszűnése mellett a Stanfordi kutatók lítium-szulfid telepei gazdaságosabban tudja tárolni a töltést: háromszor hosszabb ideig bírják majd a használatot a lítium-szulfid akkumulátorok. A gyakorlatban ez az arány jóval rosszabb, a tudósok tesztelésre megtervezett telepei nyolcvan százalékkal tároltak több töltést, mint a hasonló méretű lítium-ion akkuk.

A hagyományos lítium-ionos techológiának, a csekélyebb élettartam mellett az volt a legnagyobb hibája, hogy a rövidzárlatos cellák berobbanhattak. Nem kellő gondossággal gyártott cellákat szinte minden évben hívtak vissza a gyártók, hogy megelőzzék a felhasználók tömeges pereit.

A mindennapi életben hordozható gépekre támaszkodó felhasználóknak sajnos még messze a megváltás. A kén-szulfid akkuk három újratöltés után elvesztik kapacitásuk kétharmadát, negyven-ötven ciklus után pedig teljesen tönkremennek.