Nobel-díjat kaphat az internet

Vágólapra másolva!
2009-ben Barack Obama amerikai elnök kapta meg, az idén azonban lehetséges, hogy magának az internetnek ítélik oda a Nobel-békedíjat.
Vágólapra másolva!

A BBC beszámolója szerint maga a világháló is a 2010-es Nobel-békedíjra jelölt 237 személy és szervezet között található. A tavalyi év 205 jelöltjéhez képest az idén több ezer személyt, illetve szervezetet jelöltek a békedíjra, bár a jelöltek teljes listáját sosem hozzák nyilvánosságra - nyilatkozta a BBC-nek Geir Lundestad, a Nobel Intézet igazgatója.

A kezdeményezést a Wired magazin olasz kiadása indította útjára, mondván a világhálónak kijár a díj, mivel segít a párbeszéd, a vita és a konszenzus kialakításában a világnak - számolt be a BBC. Azt, hogy az internetnek ítéljék oda a Nobel-békedíjat, a 2003-as díjazott Shirin Ebadi emberi jogi aktivista, valamint a százdolláros laptop projekt atyja, Nicholas Negroponte, valamint Giorgio Armani divattervező is támogatja - olvasható a kezdeményezés nyomán indított Internet for Peace oldalon. A nevezésre egyébként a korábbi díjazottak mellett többek közt egyetemi professzorok és az egyes országok kormányzatainak tagjai jogosultak.

A jelöltek végleges listájáról a norvág Nobel-bizottság dönt, az idei békedíjast pedig október 8-án fogják bejelenteni. 2009-ben Barack Obama amerikai elnök részesült a tízmillió svéd koronás, azaz több mint 270 millió forintnak megfelelő pénzjutalommal járó elismerésben - ő egyébként jótékonysági célokra fordította az összeget. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy ha az internetnek ítélik a Nobel-békedíjat, ki is venné át azt a világháló képviseletében.