A modern processzorokhoz buták a mai szoftverek

Vágólapra másolva!
Bár a chipgyátók már egyre több végrehajtó magot tuszkolnak bele processzoraikba, az új generációs hardverek extra teljesítményének kiaknázásához teljesen át kellene dolgozni az operációs rendszereket - nyilatkozta a Microsoft egyik fejlesztőmérnöke.
Vágólapra másolva!

Dave Probert, a szoftvercég fejlesztőmérnöke szerint bár a jelenlegi operációs rendszerek is képesek kihasználni a több magos processzorokat, ezen a területen még van mit javítani működésükön. Probert úgy véli, a jelenleg alkalmazott megoldás túl komplikált, és nem is száz százalékosan hatékony.

Át kell írni az operációs rendszereket

Ahhoz azonban, hogy az operációs rendszerek képesek legyenek hatékonyabban futni az egyre több magot tartalmazó processzoron, alapjaiban kellene átdolgozni a rendszerszoftverek felépítését. A jelenlegi technológiák közel sem képesek kihozni a maximumot abból a hardverből, amelyen futnak, pedig manapság szinte mindenki egyszerre több programot használ - például chatel, zenét hallgat, és böngészi a webet - hangzott el a szakember előadásán egy amerikai egyetemen. Probert azt is elmondta, hogy csapatával már a Windows következő generációs változatán dolgoznak, bár ennek fejlesztési újdonságairól nem beszélhet. Azt azonban elmondta, hogy radikálisan új elképzeléseivel sokan még a microsoftos fejlesztőcsapaton belül sem értenek egyet.

A fejlesztőmérnök szerint a felhasználók egyik legfontosabb igénye, hogy az általuk használt rendszer gyorsan reagáljon, azaz ha például a szövegszerkesztő ikonjára kattinanak, az minél gyorsabban betöltődjön. A fürge működés eléréséhez azonban arra kellene képessé tenni az operációs rendszereket, hogy képesek legyenek eldönteni, melyik feladat végrehajtása a legfontosabb az adott pillanatban: például ha mondjuk épp egy víruskeresés van folyamatban, attól még ne kelljen hosszú másodperceket várni mondjuk a Word elindulására.

Még fejletlen megoldásokat használnak

Bár a feladatok priorizárására már a legtöbb ma használatos operációs rendszer is képes, az ezekben alkalmazott megoldások még nem elég fejlettek, aminek az az eredménye, hogy a számítógépek sokszor lomhán reagálnak a kiadott utasításokra. Azonban nem csupán az operációs rendszereket, az azokra írt szoftvereket is úgy kellene megírni, hogy azok teljesen kihasználják a több magos lapkákat, ez azonban egyelőre csupán leginkább csak tudományos célra szánt programok esetében valósul meg, "hétköznapi" programok esetében nem. Ez abból eredeztethető, hogy a számítástechnika korai korszakában a számítógépek egyetlen végrehajtó egységgel dolgoztak, és ennek teljesítményén osztoztak a programok.