Sokkolják a fiatalokat a facebookozó szülők

Vágólapra másolva!
Sokkszerű élmény rájönni, hogy az egyetemi haverok, kollégák, netes ismerősök által használt közösségi oldalakra a szülők, nagyszülők is regisztrálhatnak, sőt meg is teszik. Az "anyám bejelölt Facebookon"-élményről már metálhimnusz is készült.
Vágólapra másolva!

A nyolcvanas évek metálzenéjének legszebb napjait idéző paródiát a Back of the Class Los Angeles-i humorista csapat követte el. A szövegíró remekül összeszedte az olyan inzultusokat, amiket a Facebookhoz nem szokott szülő elkövethet. Ilyenek a gyerekkori fotók feltöltése vagy az eposzi hosszúságú nyílt levelek írása.

A rokonok megjelenése szerencsére nem állítja megoldhatatlan probléma elé a tapasztalt nethasználót. A közösségi oldalak adatvédelmi beállításaival sakkozva el lehet kerülni, hogy a tegnapi buli képei, a hírcsatornás flörtök vagy a munkahelyi panaszok ne kerüljenek olyanok szeme elé, akinek nem szántuk azokat. Korábbi cikkünkben a Facebookot és az iWiW-et vettük górcső alá, mindkét oldalon elérve a teljes webes biztonságot.

A klip, és a probléma különösen annak fényében fontos, hogy a Facebook egyre több adat nyilvánosságra hozatalára próbálja rávenni felhasználóit. Az oldal adatvédelmi beállítások módosítására szólító 2009 decemberi kampányát az Epic, az amerikai elektronikus adatvédelmi információs központ és az Electronic Frontier Foundation egyaránt bírálta, mert azt sugallta, hogy minden felvitt képet, adatot mindenki számára láthatóvá kell tenni.