Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Legalább tizenegy, tizenöt évnél fiatalabb gyerek dolgozott tavaly az Apple-nek szállító gyárakban. A cég egyelőre nem nevesítette a gyerekmunkásokat alkalmazó üzemeket - adta hírül a Telegraph. 
Vágólapra másolva!

Az esetet közlő brit lap úgy gyanítja, hogy az Apple termékek nagyobbik részét előállító kínai üzemek valamelyikében dolgozhattak a 15 évesek. A cégnek Kína mellett Tajvanon, Szingapúrban, a Fülöp-szigeteken, Malajziában, Thaiföldön, Csehországban és az Egyesült Államokban vannak üzemei.

Az gyermekmunkásokról az Apple annyit nyilatkozott, hogy már nem alkalmazzák őket, vagy megszűntek kiskorúnak lenni. "Mindhárom üzemben kértük az év során keletkezet munkáltatói dokumentumok és a felvételi eljárás teljes felülvizsgálatát, hogy kiderüljön, miként vehettek fel kiskorúakat" - áll az Apple által kiadott jelentésben.

Az Applet nem először éri kritika amiatt, hogy rossz munkakörülményeket biztosító, a munkásokkal rosszul bánó üzemekkel gyártatja termékeit. Múlt héten derült fény arra, hogy az almás cégnek és a Nokiának dolgozó egyik kínai üzemében homályos látást és izomsorvadást okozó n-hexán mérgezést szenvedtek el a dolgozók.

Az üzemet tulajdonló Wintek szóvivője szerint a munkások többsége már elhagyta a kórházat, csupán páran várnak állapotuk további javulására. A gyártó szerint a mérgező anyag használata szélesen elterjedt az iparban, a balesetet az okozta, hogy az üzem egy részének szellőzése nem volt megfelelő. A Wintek mellett az Apple másik nagy beszállítójával, a Foxconnal is voltak problémák az elmúlt évben.

A cég jelentése arra is rávilágít, hogy a kínai partnerek több mint fele figyelmen kívül hagyta a heti munkaidőre vonatkozó Apple előírásokat, amelyek szerint tilos heti hatvan óránál többet dolgozni a héten. Az Apple előírásai - teszi hozzá a Telegraph újságírója - már önmagukban is megsértik a gyakorta figyelmen kívül hagyott kínai munkatörvényeket, amelyek szerint heti 49 óránál többet tilos dolgoztatni a munkásokat. Az Apple szerint a kínai üzemek rendszeresen meghamisították a jelenléti dokumentumokat, hogy leplezzék a gyermekmunkát és a túlórákat.

Amikor kivizsgáltuk az ügyet, felderítettük a dokumentumokat és interjúkat készítettünk a munkásokkal, végtelen munkanapokra és hétnapos munkahétre bukkantunk - közölte az Apple, hozzátéve, hogy ezzel a gyárral megszakították az együttműködést.

Az üzemek 65 százaléka fizette ki a megfelelő fizetéseket és juttatásokat a munkásainak. A gyárak 24 százaléka azonban még a törvényben meghatározott havi 800 jüanos minimálbért sem volt hajlandó megadni az embereknek. Rosszabb a helyzet a munkavédelem területén, csupán az üzemek 61 százaléka követte az előírásaokat, és csak a gyárak 57 százaléka rendelkezett a megfelelő környezetvédelmi engedélyekkel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről