A németek cenzúrázhatják majd a Street View-t

Vágólapra másolva!
A privát szférájukért aggódók a házaikat is töröltethetik majd a Google Street View év végén induló német változatából, erre a lehetőségre pedig nyilvános rendezvényeken hívják fel a lakosság figyelmét.
Vágólapra másolva!

A hannoveri CeBIT technológiai vásáron is népszerűsíti a városokban készült panorámaképeken keresztül az utcák virtuális bejárását biztosító Street View. Bár a keresőcég korábban még egyszer sem állított ki a technológiai expón, a németek szimpátiájára viszont szüksége van, mivel Németországban nem csak az arcokat és a rendszámtáblákat, hanem a házakat, kerteket is töröltetni lehet majd a Google térképéhez kapcsolódó utcanézeti képekből.

Megegyeztek a német adatvédőkkel

"A Google-nek végül sikerült megegyeznie a jogvédő szervezetekkel, és az általuk javasolt változtatásokkal indulhat az utcanézeteket nagyfelbontású fényképekkel bemutató alkalmazás" - nyilatkozta az MTI-nek Lena Wagner a Google németországi szóvivője. "Az utcanézeteken továbbra is szoftveresen tesszük felismerhetetlenné az arcokat, rendszámtáblákat, de lehetőség lesz a kevésbé jól sikerül kitakarások utólagos módosítására is" - hangsúlyozta Wagner, hozzátéve, hogy a németországi törvények alapján a lakosok kérhetik, hogy a házaik, kertjeik se jelenjenek meg a Street View panorámáin, ezt az igényt viszont mindenkinek külön kell jeleznie majd a cégnek.

A Google-nak nincs lehetősége arra, hogy mindenkit külön értesítsen, de a CeBIT-hez hasonló nyilvános szereplésekkel kívánják felhívni a figyelmet arra, hogy az év végétől szinte minden, amit a speciális kamerákkal felszerelt járműveik készítettek, látható lesz az interneten - nyilatkozta a cég . Az utcanézeteket készítő járművek közül a kiállításon hármat mutatnak be a látogatóknak. A szolid megjelenésű fekete autókat a közönség szeme láttára művészek festik ki, hogy ezzel is barátságosabbá tegyék az ősszel induló szolgáltatást.

Már most szólhatnak, akik nem akarnak a képekre kerülni

A német lakosság egyelőre még nem döntötte el, hogy miként kezelje a talajtól 2,5 méteres magasságban, a kerítéseken és sövényeken túli világot is láttatni engedő felvételeket. Az első visszajelzések ősszel várhatók, a magánszférájuk sértetlensége miatt aggódók azonban pontos címmel, és házszámmal már most jelezhetik, ha a későbbiekben nem akarnak megjelenni az utcákról készült fényképeken.