Feltornázhatja a hacker a villanyszámlát

Vágólapra másolva!
Számítógépes biztonsági szakértők szerint a legmodernebb intelligens fogyasztásmérők hibáját kiaknázva hackerek a feltornázhatják a high-tech fogyasztásszabályzó berendezésekkel rendelkező háztartázok villanyszámláját.
Vágólapra másolva!

Joshua Wright, az InGuardians cég szakértője az AP hírügynökségnek arról számolt be, hogy vizsgálataik szerint a gazdaságosabb energiafelhasználást célzó, leolvasást sem igénylő intelligens fogyasztásmérő eszközök sérülékenyek a hackertámadásokra. A céget amerikai közműtársaságok kérték fel annak vizsgálatára, mennyire támadhatók az intelligens energiafogyasztás-szabályzó megoldások.

Az intelligens szabályozó eszközökön keresztől kiberterroristák vagy internetes bűnözők a korábbiakban elérhetetlen módon piszkálhatják meg az energiahálózatokat. Egyrészt akár le is kapcsolhatnak valakit az áramhálózatról annak akarata nélkül, de a szakértő úgy véli, akár a villanyszámlát is feltornázhatják különböző trükkökkel a mit sem sejtő lakónak.

Az ilyen jellegű támadások végrehajtásához Wright szerint a sokszor az otthonokon kívül, például a kertben elhelyezett mérőegységeket el kell lopni, és át kell programozni. Alternatív lehetőségként ezt úgy is meg lehet oldani, hogy a közelben tartózkodó - például egy autóban ülő - támadó vezeték nélküli kapcsolaton keresztül módosítsa az intelligens eszközök működését laptopjáról. Bár a vizsgálat elvégzését megrendelő közműcégeknek nincs tudomása arról, hogy a biztonsági réseket bárki is kihasználta volna már élesben, szakértők jelenleg dolgoznak elhárításukon.

Az intelligens mérőeszközöket az energiaszolgáltatók az Egyesült Államokban dinamikusan kezdték bevezetni: jelenleg mintegy 8 ezer háztartásban használják ezeket, 2020-ra azonban már 60 millióra növekedhet alkalmazásuk száma. Alkalmazásuk azért kényelmes, mert nem szükséges leolvasni őket, azok automatikusan továbbítják állásukat a szolgáltatóknak, de energiatakarékossági funkciókkal is elláthatók.