Vágólapra másolva!
Ismerőseink hálózata, kapcsolataink nyilvántartása önmagában is hatalmas érték, s ezt szinte minden magyar internetező így gondolhatja, hiszen fent van az iWiW-en. Azt már sokkal kevesebben tudják, hogy a legnagyobb magyar közösségi hálózat nem csupán nagyon okos telefonkönyvként és fotóküldő szolgáltatásként használható, hanem rengeteg apró program - iWiW-es neve szerint alkalmazás - segítségével szórakozásra, és ismeretségeink sokféle hasznosítására is alkalmassá tehető. A legérdekesebb miniprogramokból válogattunk.
Vágólapra másolva!

Az iWiW ingyenes miniprogramjait az Alkalmazások menüpont alatt lehet elérni: toplistájuk szerint a legtöbben az Egymás szemében applikációt telepítették: ezzel anonim módon lehet véleményt mondani az ismerősökről, akik ugyanúgy pontozhatják a felhasználók képességeit, kinézetét vagy éppen kreativitását.

A másik örökzöld a Csajok és pasik: ez egy némi csavarral működő randiszolgáltatás, amelyben a többi regisztrált felbukkanó adatlapján bárki bejelölheti, kivel randizna szívesen. A kiválasztott egyén azonban csak akkor szerez tudomást minderről, ha korábban ő is igennel kattintott a randizni vágyó másik félre, így elvileg a kudarc és a ciki szituációk ki vannak zárva. Azért nekünk van egy tippünk: az Alkalmazás beállításai közt érdemes kivenni a pipát a Hírfolyam elől, így a program nem fogja az összes ismerőst értesíteni arról, hogy mondjuk épp harmadszor pörgettük végig a legfrissebb csajok és pasik listáját.

A két slágerprogram kipróbálása mellett azonban érdemes körülnézni az alkalmazások könyvtárában, mert a legjobbak megmutatják, hogy mi mindenre használhatjuk ismerőseink listáját.

Szemező

Forrás: [origo]
Itt aktiválhatja a Szemezőt az iWiW-en

Egy-egy mondatnyi szöveggel ajánlhatunk ismerőseinknek érdekes filmeket, könyveket, kötelezően meghallgatandó zenéket és izgalmas linkeket a Szemező alkalmazással. Az ajánláshoz csupán néhány adatot kell megadni, a szoftver magától kiegészíti azt értékelőoldalak linkjeivel, borítóképekkel és fülszövegekkel.

A Szemező felülete az elképzelhető legegyszerűbb. A legfelső mezőbe lehet beírni az ajánlani vágyott tárgy nevét, címét. A rendszer még azzal is a segítségünkre van, hogy az első pár leütött karakter után megmutatja a hasonló nevű, a Szemezőben már megtalálható kultúrtermékeket, így jó esetben végig se kell gépelnünk a nevet, elér lekattintani a menüből. Ha ez megvan, már csak csillagokat kell adni az ajánlatnak, ráadásnak pedig egy-két mondatnyi ajánlást is fűzhetünk hozzá.

A nézetek között váltogatva listázhatjuk a legfrisebb szemezéseket, a saját hozzájárulásainkat, és persze a leginkább pörgő, legtöbbek által ajánlott tartalmakból is készülhet lista. Ezen a héten például a Valami Amerika a legnépszerűbb, átlagosan 4,8 csillaggal, második pedig az Abba együttesről szóló Mamma Mia! film, amit 227 felhasználó értékelt 4,4 csillagosra.

Jószaki

Forrás: [origo]
Itt aktiválhatja a Jószakit az iWiW-en

A Jószaki arra épít, hogy az ismerősi körön belül gyakorta kézről-kézre járnak a jó szakemberek. Akinek épp szüksége van egy mesteremberre, az rendszerint a barátainál érdeklődik először, sőt, akik maguktól találnak remekül dolgozó szakikat, azok is hajlalmosak ezt lelkesen elmesélni az ismerősöknek. Az alkalmazás ugyanezt teszi részben automatizálttá az iWiW-en belül. A rendszerben a szakik maguk regisztrálhatnak, hogy azután az őket ismerő felhasználók értékelhessék őket. A szoftver rögtön a kezdőlapon ad egy ajánlatsort a közelünkben lévő, ismert szakemberekből az iWiW-en megadott lakcímünk alapján. A kereső segítségével a kívánt szakterületet kell megadnunk, és azt, hogy hol van szükségünk a szakira.

Mindkét adatot gyorsan azonosítja a rendszer a már az adatbázisában lévő mintákkal a szöveg begépelése után, ezért célszerű ezeket így megadni, nem pedig keresgélni a legördülő menüben. A találatokat szűrhetjük mindenkire, az ismerőseink által már értékelt, vagy a közösség bármely tagja által értékelt meseteremberekre.

Az alkalmazás révén a tönkretett lakás romjain sűrűn átkozott kontárokat is lehet benne értékelni. A Jószaki tehát nem csak azt mondja meg, hogy kivel érdemes dolgoztatni, hanem azt is, hogy kit nem szabad kihívni, bár gyanítjuk, a lehúzott mesterek nem is maradnak meg sokáig az adatbázisban. Azoktól, akiket kiválasztottunk, árajánlatot is lehet kérni a szoftveren keresztül. A rendszerben már most több ezer szakember található, ám rendkívül sok olyan mester van közöttük, akinek még nincs értékelése. Rendszergazdát, fodrászt, remek műkörmöst vagy profi autószerelőt azonban már most is lehet találni a program segítségével, érdemes kipróbálni.

Zene Doboz

Forrás: [origo]
Itt aktiválhatja a Zene Dobozt az iWiW-en

YouTube klipekből rakhatnak össze lejátszási listát a Zene doboz alkalmazást telepítők. A program nem csak a saját listánkat mutatja meg, hanem a barátaink kedvenc számaiba is betekintést enged. Ha valami megtetszik, akkor pedig egy kattintással átemelhetjük a saját listánkba. Az ismerősi hálót elhagyva azt is meg lehet nézni, hogy az alkalmazást telepítő többi felhasználó mit tart épp jó zenének.

A Zene doboz keresője nem csak a klipek, zenei felvételek között keres, hanem az összes YouTube videó közül válogatja ki az általunk beírt kifejezésnek megfelelőeket. Az egyes számok kedvenclistára tétele és lejátszása után azt is megkérdezi az alkalmazás, hogy egy véletlenszerűen kiválasztott iWiW-es barátunknak tetszene-e a muzsika. Amennyiben igennel válaszolunk a kérdésre, a dal megjelenik az ismerősünk listáján is.

Machopoker

Forrás: [origo]
Itt aktiválhatja a MachoPokert az iWiW-en

A játék a Machopoker oldal reklámozására készült, de magában foglal egy könnyen kezelhető, ingyenes játékot lehetővé tévő pókeralkalmazást - ami napjaink virtuális szellemi tömegsportja az interneten. Az alkalmazást nem elég felvenni: a pókerezők külön felhasználónevet hozhatnak létre maguknak a Machopokerben, vagyis nem saját nevükkel, hanem egy választott felhasználónévvel vannak jelen. A játék felépítése teljesen megegyezik a közismert nemzetközi szoftverekével, amelyek szintén lehetővé tesznek ingyenes, játékpénzes játékot.

A felhasználók az egyenlegüket ugyan ingyenesen feltölthetik, de ennek vannak korlátai: a beugró ezer zseton, amit csak a játékban lehet tovább halmozni, mivel ingyen tőke csak akkor jár ismét, ha az összeg 10 zseton alá fogyott. A virtuális játékszenvedélyt az is visszafogja némileg, hogy óránként csak egy újratöltésre van lehetőség.

A játékosok ugyanúgy egy lounge-ban választhatják ki a nekik tetsző játékfajtát, limitet (vagyis a benne forgó összeg nagyságrendjét), és beszállhatnak a kívánt asztalhoz, vagy versenybe. A virtuális pókerasztal elrendezése és kezelőfelülete is a nemzetközi normákat követi, az egyetlen baj csak az vele, hogy a kezelőfelület egy viszonylag szűk ablakba van bezsúfolva, így a feliratok és a kezelőgombok nagyon aprók. Az egyszerűbb áttekinthetőség érdekében a szoftver mindig ugyanoda ültet minket, és nézetet sem lehet váltogatni, de a játékhoz többféle grafikus háttér választható. Az animációk egyébként szépek, és a beépített hangeffektek is jók, mindezek mellett érthető, hogy a szoftver csak a legszükségesebb beállítási funkciókat kapta meg az ingyenes játékhoz. Az események követését megkönnyíti, hogy a szoftver jól áttekinthető kiemeléssel mutatja meg az egyes körök végén a nyertes lapokat.

Az online játszmákat szöveges chat egészíti ki, amit a játék rendszeres látogatói buzgón használnak is, alatta külön ablakban lehet megnyitni a részletes leosztástörténetet, ami el is menthető a számítógépre. Az emlékezetes pillanatokat képernyőmentés formájában is meg lehet örökíteni a programban. A Machopoker kiválóan alkalmas akár néhány üres óra elütésére, akár a pókerjáték ingyenes megtanulására és a fizetős online versengésre való tréningezésre.

Kvízpart

Forrás: [origo]
Itt aktiválhatja a Kvízpartot az iWiW-en

Rengetegen ütik el feles idejüket a Kvízpart.hu online kvízeivel: a webes játék iWiW-re adaptált változata ehhez képest azt az extrát nyújtja, hogy ismerőseinkkel is összemérhetjük tudásunkat benne. Nem csupán a toplistát lehet leszűkíteni az összes játékosról a barátokra, privát kvízmérkőzéseket is lehet indítani ebből az alkalmazásból, egyedi élményt biztosítva.

Telekocsi

Forrás: [origo]
Itt aktiválhatja a Telekocsit az iWiW-en

Bár már a fővároson belül is működik, elsősorban városok, vagy országok közt utazók számára lehet érdekes a Telekocsi alkalmazás, amellyel gyakorlatilag XXI. századi módon lehet stoppolni. Mivel az iWiW-en alapul, eleve lehet szűrni, hogy csak ismerősöknél vadásszunk fuvarra, vagy mondjuk leinformáljuk a leendő utast, sofőrt a hozzá vezető kapcsolati háló tagjain keresztül. Az alkalmazásban az autósok megadhatják az útirány mellett azt is, hány üres helyük van a járműben, mekkora csomagteret tudnak a többiekkel megosztani, de azt is, hogy milyen összegű hozzájárulást szeretnének a benzinpénzhez, vagy lehet-e dohányozni a kocsiban.


Eseménynaptár

Forrás: [origo]
Itt aktiválhatja az Eseménynaptárt az iWiW-en

Ezzel az alkalmazással eseményeket lehet elmenteni, és megosztani az ismerősökkel - persze az eltárolt információkat a kontaktok csak akkor láthatják, ha ők is feltelepítik az Eseménynaptárt. A mindenkivel megosztott dátumok mellett privát eseményeket is enged rögzíteni az applikáció, Google Térképen pedig a helyszín is bejelölhető.